Voorstel tot dialoog wordt door Poetin afgewezen

Een poging om een dialoog tot stand te brengen tussen de organisatoren van de massaprotesten in december en het Kremlin is gistermiddag mislukt. Daardoor bevinden beide partijen zich aan de vooravond van een nieuwe massademonstratie in Moskou op 4 februari in een patstelling.

Oud-minister van Financiën en Poetin-vertrouweling Aleksej Koedrin, die zichzelf als bemiddelaar had opgeworpen, sprak gisteren voor de derde keer met oppositieleiders Boris Nemtsov en Vladimir Ryzjkov van de Partij voor Volksvrijheid (Parnas), parlementslid voor Rechtvaardig Rusland Gennadi Goedkov en de radicale activist Sergej Oedaltsov en diens vrouw. In die ontmoeting deelde Koedrin mee dat het Kremlin niet wil onderhandelen over hun eisen.

Ryzjkov schreef hierna op zijn weblog dat de oppositie zich nu met extra kracht moet richten op de demonstratie van 4 februari. „We moeten de druk op het regime opvoeren en vasthouden aan al onze eisen.” Dat zijn vrijlating van alle politieke gevangenen, het annuleren van de stembusuitslagen van 4 december, het ontslag van voorzitter Tsjoerov van de Centrale Kiescommissie, het houden van nieuwe parlementsverkiezingen en het daartoe vóór eind februari aannemen van nieuwe wetgeving voor een vereenvoudigde toelating van oppositiepartijen tot die verkiezingen.

Premier Poetin heeft gisteren in de krant Izvestija toegegeven begrip te hebben voor de verontwaardiging over de stembusfraude, zonder in te gaan op de eis van nieuwe verkiezingen. Hij maakte in zijn artikel, waarin hij zijn programma ontvouwde voor de presidentsverkiezingen van 4 maart, duidelijk dat er op korte termijn geen grote veranderingen in het politieke systeem zullen komen en waarschuwde de oppositie geen revolutie na te streven.

In een poging de oppositie zwart te maken, zei Poetin dat een nieuw regeringsteam even gevoelig zou zijn voor corruptie en stagnatie als de huidige leiding van Rusland. Daarmee suggereerde hij zijn lezers dat een eventuele omwenteling niets aan hun lot zou veranderen. Ook verweet hij de leiders van de massabetogingen geen duidelijke agenda te hebben. Oppositieleider Ryzjkov zei dat het door deze afhoudende opstelling van het Kremlin alleen maar makkelijker zal worden de mensen de straat op te krijgen.

    • Michel Krielaars