Verliest Nederland straks ? ook zijn derde A

Standard & Poor’s zorgde voor beroering door gisteren ook het noodfonds EFSF zijn AAA-status te ontnemen. De kredietbeoordelaar verlaagde de status van Frankrijk en Oostenrijk dit weekend al van AAA naar AA+. Nog zeven andere eurolanden (Italië, Portugal, Spanje, Malta, Slowakije, Slovenië en Cyprus) kregen een lagere beoordeling. Deze afwaarderingen roepen vragen op over de effectiviteit van het noodfonds. Dat zou goedkoop geld kunnen lenen bij beleggers om daarmee eurolanden in nood te redden. Door de lagere waardering wordt het ook voor dit noodfonds duurder om leningen te krijgen. Europese regeringsleiders moeten nu snel met geloofwaardige maatregelen komen om een onbeheersbare negatieve spiraal van afwaarderingen en duurdere leningen te voorkomen. Zover is het nog niet.

Lees meer in het Commentaar op Opinie, pagina 19

    • Melle Garschagen
    • Maarten Schinkel