‘Verkiezingen Jemen moeten misschien worden uitgesteld’

De presidentsverkiezingen in Jemen, die gepland staan voor 21 februari, moeten wellicht worden uitgesteld omdat het land er nog niet klaar voor is. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken gisteren.

In een interview met de televisiezender Al Arabiya zei Abubakr al-Qirbi dat hij “een van de mensen is die hoopt dat alles volgens de planning verloopt”, maar dat er meerdere veiligheidskwesties lopen die, als ze tegen die tijd niet zijn opgelost, een stembusgang op 21 februari onmogelijk maken.

Tijdens de nu elf maanden durende opstand in Jemen hebben gewapende groeperingen dankbaar gebruik gemaakt van de afbrokkelende autoriteit van het regime. Het plegen van aanslagen is gemakkelijker voor Al-Qaeda en er vinden meer ontvoeringen plaats, zoals gisteren een medewerker van de Verenigde Naties nog overkwam.

Die datum werd vastgesteld als onderdeel van een overeenkomst tussen de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh en de internationale gemeenschap. In de overeenkomst werd opgenomen dat Saleh niet vervolgd zou worden voor misdaden die hij begaan heeft tijdens de 33 jaar waarin hij aan de macht was, wanneer hij zou opstappen.

Het regime van Saleh heeft, ondanks zijn formele terugtreden, echter nog steeds de macht in handen en in Jemen is het nog altijd onrustig.