Vakbonden Nigeria beëindigen stakingen

De Nigeriaanse vakbonden hebben gisteren alle stakingen en protesten afgeblazen nadat president Goodluck Jonathan aankondigde dat de benzineprijs met eenderde zal dalen. Daarmee komt voorlopig een einde aan het conflict, maar wel met pijnlijk gezichtsverlies voor de vakbonden en de regering.

Jonathan herstelde een deel van de brandstofsubsidie, terwijl het afschaffen daarvan een van zijn belangrijkste beleidspunten was. Hij zei wel dat de regering nog steeds de „volledige deregulering van de oliesector nastreeft”. Maar dat wordt een stuk lastiger nu de Nigerianen weten dat ze impopulaire hervormingen op straat kunnen tegenhouden.

De vakbonden presenteerden de knieval van Jonathan als een overwinning. Het Nigeriaanse Arbeidscongres zei dat de vakbondsleiders de massale acties hadden opgeschort „om levens te redden”, nadat ze informatie hadden gekregen dat het leger alle middelen zou gebruiken om een einde te maken aan de protesten.

President Jonathan zette gisteren op grote schaal het leger in. Militairen bezetten pleinen en parken in alle grote steden om nieuwe protesten te voorkomen. Een omstreden maatregel, die niet meer is genomen sinds een einde kwam aan de militaire dictatuur in 1999. Het roept vragen op over de vrijheid van meningsuiting in een land waar de macht van de regering nog steeds absoluut lijkt.

Het is onduidelijk of de regering hiermee de woede, die tijdens de protesten tot uitbarsting kwam en die is geworteld in jaren van frustratie over corruptie en incompetentie, kan sussen. Want de prijs van benzine is nog steeds 50 procent hoger dan voor 1 januari, een enorme stijging voor het merendeel van de Nigerianen dat moet rondkomen van 2 dollar per dag. Bovendien sloten veel mensen zich aan bij de protesten uit onvrede over de cultuur van corruptie.

„Iedereen heeft verloren”, zei Bismarck Renawe van het adviesbureau Financial Derivatives. De regering is er niet in geslaagd de subsidie te schrappen, waarmee ze de kans heeft verspeeld om de perceptie te veranderen dat ze „inefficiënt, corrupt en spilziek” is. En de vakbonden hebben geloofwaardigheid verloren omdat er sterke verdenkingen zijn dat ze zijn afgekocht. (AP, Reuters, BBC)