Uitstel in VS voor wet tegen online piraterij

De behandeling van de wet tegen internetpiraterij in Amerika is uitgesteld na kritiek van de Amerikaanse regering. De Stop Online Piracy Act (SOPA) zou morgen in het Huis van Afgevaardigden worden behandeld. De regering van president Obama maakte gisteren bekend de wet in deze vorm niet te steunen. De behandeling is opgeschort.

Desondanks zal de Engelstalige Wikipedia morgen op zwart gaan, uit protest tegen SOPA. Jimmy Wales, mede-oprichter van de online encyclopedie Wikipedia, bevestigde de protestactie via Twitter. Hij schreef: „Pas op studenten! Doe je huiswerk op tijd, want Wikipedia gaat woensdag op zwart!”

SOPA heeft in Amerika al voor veel tumult gezorgd. Als de wet wordt aangenomen, wordt het mogelijk om websites te blokkeren die bestanden aanbieden waar geen auteursrechten voor zijn betaald. Elke artiest die zegt financiële schade te hebben van een website, kan een klacht indienen. Die klacht kan resulteren in een blokkade. De wet wordt gesteund door de Amerikaanse film- en muziekindustrie. Ze willen illegaal downloaden tegengaan.

Internetbedrijven als Twitter, Facebook, YouTube en Wikipedia zijn tegen de wet. Volgens hen krijgt de Amerikaanse overheid te veel controle over het web. Van deze grote bedrijven is Wikipedia tot nu toe de enige die op zwart gaat. Het is onduidelijk of de actie invloed heeft op de Nederlandse Wikipedia. De Duitse Wikipedia blijft morgen online.