Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Films

Nutty Professor II: The Klumps (Peter Segal, 2000, VS). Eddie Murphy dwingt respect af met liefst acht rollen in overigens plat vervolg op remake van komediehit met Jerry Lewis uit 1963. Janet Jackson is de geliefde van de dikke professor. Die heeft deze keer een verjongingselixer uitgevonden.RTL7, 20.30-22.25u.

Coyote Ugly (Vavid McNally, 2000, VS). Routinevariatie op Flashdance, over ambitieuze liedjesschrijfster die in New York noodgedwongen aan de slag gaat als bardame in hitsige nachtkroeg. Met Piper Perabo, Adam Garcia, John Goodman. Net5, 20.30-22.30u.

Adam (Max Mayer, 2009, VS). Romantisch liefdesdrama voor een Amerikaanse jongeman met het syndroom van Asperger (de Brit Hugh Dancy) en zijn anderszins getourmenteerde buurvrouw (de Australische Rose Byrne). Amy Irving en Peter Gallagher spelen haar bezorgde ouders.RTL8, 20.30-22.35u.

Informatief

10 x beter: vlees. Magazine over mensen die zo gezond mogelijk proberen te leven. Vanavond over het eten van dierlijke eiwitten en de alternatieven hiervoor.Ned.2, 19.20-19.55u.

ZDFzeit: Auf der Jagd nach verlorenen Schätzen. Sinds ene Hanno Marschners en zijn vriendin Claudia met hun metaaldetector voor ruim tien miljoen euro aan door nazi’s gestolen en begraven goud en zilver vonden, heerst er goudkoorts in Duitsland: experts schatten dat er nog 1.500 ton begraven of ingemetseld ligt te wachten om gevonden te worden. Vanavond over de jacht op de legendarische, aan het eind van WOII spoorloos verdwenen Bernsteinzimmer; de beruchte, door een duiker in 2001 gevonden gouden Chiemseekessel en de zoektocht van prins Rüdiger von Sachsen in Sint Petersburg naar de familieeigendommen. ZDF, 20.15-21.00u.

Koppen XL: de wegwerpmaatschappij. Half opgegeten en ongeopende verpakkingen die een dag over datum zijn, belanden zonder pardon in de vuilniszak, evenals producten die niet voldoen aan perfect gewicht, uitzicht en kleur. Supermarkten gooien elke dag tonnen voedsel weg omdat de houdbaarheidsdatum nadert. „We moeten dit perverse systeem stoppen”, vinden de zogenaamde containermannen. Die halen bewust hun eten uit afvalcontainers. Eén, 21.30-22.05u.

E numbers: an edible adventure. Eerste van driedelige serie van culinair journalist Stefan Gates over mythe en waarheid inzake voedseladditieven. Vanavond over kleurstoffen. Canvas, 22.05-23.00u.

Horizon: Playing God. Adam Rutherford ontmoet een dier dat is ontworpen door wetenschappers: de spingeit. Het beest is deels geit, deels spin en met de melk die het produceert kan een kunstmatig spinneweb gemaakt worden. Het creatuur is een van de resultaten van de relatief nieuwe wetenschap der synthetische biologie, die als doel heeft de natuur op te delen in separate onderdelen waarmee we vervolgens naar believen nieuwe levende machines kunnen construeren. Deze wetenschap wordt ook al toegepast bij de productie van biodiesel. BBC 2, 22.30-23.30u.

Die mächtigste Bombe der Welt. Documentaire over de Amerikaanse Castle Bravo test in 1954: een van de grootste waterstofbomtesten ooit – per ongeluk. De bovengrondse test met de bom, op het Bikini-atol, explodeerde door een rekenfout met een kracht van 15 megaton in plaats van de verwachte 3 à 6. Daardoor verspreidde het veel meer radioactieve fallout, over een veel groter gebied, waaronder enkele bewoonde atollen die te laat werden geëvacueerd. Overigens werd de zwaarste bovengrondse kernproef ooit gedaan door de Sovjet-Unie, die in 1961 boven Nova Zembla een H-bom van ruim 50 megaton liet ontploffen.Arte, 22.45-23.40u.

Crime scene forensics. Documentaire over het werk van de technische dienst van de recherche van Hertfordshire en Bedfordshire, waar met hulp van de modernste wetenschappelijke middelen onderzoek wordt gedaan op plaatsen waar misdaden werden gepleegd.BBC 1, 23.35-00.15u.

Amusement

Sterren op het doek. Hanneke Groenteman praat met Freek de Jonge terwijl hij door drie verschillende beeldend kunstenaars geportretteerd wordt.Ned.2, 20.25-21.05u.

Cigarettes et bas nylon. Tv-drama uit 2010. Tijdens de bevrijding van Frankrijk trouwden zeseneenhalfduizend Amerikanen met Françaises. Het Amerikaanse leger richtte voor deze vrouwen kampen op. In Camp Chesterfield en Camp Lucky Strike werden ze voorbereid op het leven in een onbekend land met mannen die ze nauwelijks kenden. In deze film volgen we de levens van drie van hen, met al hun verwachtingen, teleurstellingen, liefdes en hartzeer. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.35u.