uitgelicht

De wegwerpmaatschappij Peggy is mama van drie kinderen, veel monden te voeden dus. Elke week woensdag gaat ze inkopen doen. En elke keer weer moet ze in haar koelkast eerst plaats maken voor al het nieuwe eten dat ze gekocht heeft. Half opgegeten en zelfs ongeopende verpakkingen die een dagje na datum zijn, belanden zonder pardon in de vuilniszak. Herken je dit tafereel ? Dan ben je zeker geen uitzondering. In deze Koppen XL willen we onze ‘wegwerpmaatschappij’ kritisch onder de loep nemen. En het begint al bij de producenten zelf. Een meloen en een komkommer die niet voldoet aan het perfecte gewicht, uitzicht en kleur vliegen meteen de afvalcontainer in. In bedrijfs- en schoolkantines gaan bordenvol verloren omdat ze niet worden leeggegeten. En in alle warenhuizen samen worden elke dag tonnen voedsel weggegooid omdat de vervaldatum te kort bij is. Want we zijn blijkbaar als de dood dat eten even over datum is, terwijl deskundigen het erover eens zijn dat die producten nog perfect eetbaar zijn. ‘We moeten dit perverse systeem stoppen’, dat vinden alvast enkele containermannen. Die halen bewust hun eten uit de afvalcontainers van de warenhuizen en producenten. Zoveel zelfs dat ze het onmogelijk zelf allemaal kunnen opeten. ‘De wegwerpmaatschappij’, een confronterende Koppen XL want ironisch genoeg gebeurt dit allemaal terwijl er mensen honger leiden. Op dinsdag 17 januari 2012, omstreeks 21u30, op één. Presentatie: Goedele Wachters. Oorspronkelijke titel ‘Gaspillage: plongée dans nos poubelles’, een reportage van Toni Comiti Productions © RR

Films

Nutty Professor II: The Klumps (Peter Segal, 2000, VS). Eddie Murphy dwingt respect af met liefst acht rollen in overigens plat vervolg op remake van komediehit met Jerry Lewis uit 1963. Janet Jackson is de geliefde van de dikke professor. Die heeft deze keer een verjongingselixer uitgevonden. RTL7, 20.30-22.25u.

Coyote Ugly (Vavid McNally, 2000, VS). Routinevariatie op Flashdance, over ambitieuze liedjesschrijfster die in New York noodgedwongen aan de slag gaat als bardame in hitsige nachtkroeg. Met Piper Perabo, Adam Garcia, John Goodman. Net5, 20.30-22.30u.

Adam (Max Mayer, 2009, VS). Romantisch liefdesdrama over een Amerikaanse jongeman met het syndroom van Asperger (de Brit Hugh Dancy) en zijn getourmenteerde buurvrouw (de Australische Rose Byrne). RTL8, 20.30-22.35u.

Informatief

10 x beter: vlees. Magazine over mensen die zo gezond mogelijk proberen te leven. Vanavond over het eten van dierlijke eiwitten en de alternatieven hiervoor. Ned.2, 19.20-19.55u.

ZDFzeit: Auf der Jagd nach verlorenen Schätzen. Sinds ene Hanno Marschners en zijn vriendin Claudia met hun metaaldetector voor ruim tien miljoen euro aan door nazi’s gestolen en begraven goud en zilver vonden, heerst er goudkoorts in Duitsland: experts schatten dat er nog 1500 ton begraven of ingemetseld ligt te wachten om gevonden te worden. Vanavond over de jacht op de legendarische, aan het eind van WO II spoorloos verdwenen Bernsteinzimmer, een door de nazi’s leeggeroofde kamer van amber in het Catherinapaleis in Sint-Petersburg. ZDF, 20.15-21.00u.

Koppen XL: de wegwerpmaatschappij. Half opgegeten voedsel en ongeopende verpakkingen die een dag over datum zijn belanden zonder pardon in de vuilniszak, evenals producten die er niet perfect uitzien. Supermarkten gooien elke dag tonnen voedsel weg omdat de houdbaarheidsdatum nadert. „We moeten dit perverse systeem stoppen”, vinden de ‘containermannen’. Die halen bewust hun eten uit afvalcontainers. Eén, 21.30-22.05u.

E numbers: an edible adventure. Eerste van driedelige serie van culinair journalist Stefan Gates over mythe en waarheid inzake voedseladditieven. Vanavond over kleurstoffen. Canvas, 22.05-23.00u.

Horizon: Playing God. Adam Rutherford ontmoet een dier dat is ontworpen door wetenschappers: de spingeit. Het beest is deels geit, deels spin en met de melk die het produceert kan een kunstmatig spinneweb gemaakt worden. Het creatuur is een van de resultaten van de relatief nieuwe wetenschap der synthetische biologie, die als doel heeft de natuur op te delen in separate onderdelen waarmee we vervolgens naar believen nieuwe levende machines kunnen construeren. Deze wetenschap wordt ook al toegepast bij de productie van biodiesel. BBC 2, 22.30-23.30u.

Die mächtigste Bombe der Welt. Documentaire over de Amerikaanse Castle Bravo-test in 1954: een van de grootste waterstofbomtesten ooit – per ongeluk. De bovengrondse test met de bom, op het Bikini-atol, explodeerde door een rekenfout met een kracht van 15 megaton in plaats van de verwachte 3 à 6. Daardoor verspreidde het veel meer radioactieve fallout, over een veel groter gebied, waaronder enkele bewoonde atollen die te laat werden geëvacueerd. Arte, 22.45-23.40u.

Crime scene forensics. Documentaire over het werk van de technische dienst van de recherche van Hertfordshire and Bedfordshire, waar met hulp van de modernste wetenschappelijke middelen onderzoek wordt gedaan op plaatsen waar misdaden werden gepleegd.BBC 1, 23.35-00.15u.

Amusement

Sterren op het doek. Hanneke Groenteman praat met Freek de Jonge terwijl hij door drie verschillende beeldend kunstenaars geportretteerd wordt. Ned.2, 20.25-21.05u.

Cigarettes et bas nylon. Tv-drama uit 2010. Tijdens de bevrijding van Frankrijk trouwden zeseneenhalfduizend Amerikanen met Françaises. Het Amerikaanse leger richtte voor deze vrouwen kampen op, waar ze werden voorbereid op het leven in een onbekend land. In deze film volgen we de levens van drie van hen, met al hun verwachtingen, teleurstellingen, liefdes en hartzeer. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.35u.