Therapie voor homo, artsen zeer kritisch

De christelijke organisatie Different biedt homoseksuelen een therapie aan – individueel of in groepsverband – die hen zou helpen hun lustgevoelens te onderdrukken. Artsenorganisatie KNMG en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) roepen leden op er geen patiënten naar te verwijzen. Ze reageren op een bericht in dagblad Trouw, vanochtend, waarin staat dat zorgverzekeraars de therapie vergoeden.

„Het Nederlands Instituut van Psychologen vindt dat er geen enkele wetenschappelijke basis is dat homoseksualiteit te behandelen is en dat je van alle psychologen mag verwachten dat zij wetenschappelijk gefundeerde methodieken gebruiken”, zegt NIP-directeur Hans van Eck.

Lode Wigersma van de KNMG: „Een arts mag geen therapie geven die niet werkt. Een dergelijke therapie die claimt homoseksualiteit te onderdrukken, kan zelfs schadelijk zijn.” Therapie die homo’s ‘leert’ gevoelens te onderdrukken, leidt alleen maar tot psychische problemen.

Different wilde vanochtend niet reageren op de ophef. Op de website biedt het ook therapie aan voor de ouders van homoseksuelen.

Zorgverzekeraar Achmea: „Als dit een erkende instelling is voor geestelijke gezondheidszorg, dan zijn we verplicht een aantal behandelingen te vergoeden.”