Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Syrië verwerpt plan Qatar - geen Arabische troepen in land toegestaan

De onrust in de straten van Syrië duurt voort, maar de regering Assad weigert Arabische troepen toe te laten tot het land. Foto Reuters

Syrië verwerpt stellig elk plan om Arabische troepen het land in te sturen. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken in de regering van president Bashar al Assad vandaag gezegd, aldus persbureau AP.

De leider van Qatar, Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani, zei zondag dat er Arabische legertroepen naar Syrië moeten gaan om het dodelijke geweld in dat land te stoppen. Het was de eerste oproep van een Arabische leider om in te grijpen in Syrië.

Sinds maart vorig jaar zouden daar in tien maanden zeker vijfduizend mensen zijn omgekomen. In wat steeds meer op een burgeroorlog begin te lijken kwamen alleen de laatste drie weken al zo’n 400 mensen om, aldus de Verenigde Naties.

Qatar, dat ooit nauwe banden had met de Syrische regering in Damascus, is al langere tijd zeer kritisch op het regime.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag in reactie op de oproep uit Qatar van zondag:

“Het Syrische volk verwerpt elke buitenlandse interventie in binnenlandse aangelegenheden, onder elke naam, en zal zich verzetten tegen elke poging tot inmenging in de Syrische soevereiniteit.