Supertalent uit China

Nauwelijks vijftien jaar is de Chinees schaatser Yang Fan, en nu al hard op weg naam te maken op de internationale schaatsbanen. Gisteren won de C-junior uit Changchun in het noordoosten van China goud op de 1.500 meter bij de Olympische Winterspelen voor jeugd in Innsbruck. In een toptijd van 1.54,20 bleef hij zijn even jonge landgenoot Liu An liefst zes seconden voor.

„Het ging beter dan verwacht”, zei Yang Fan. „Ik heb hard geoefend en goed geluisterd naar mijn coach.” Die coach is de Nederlandse oud-schaatser Egbert Post, voormalig trainer van Gretha Smit. Yang Fan, ook winnaar van de drie kilometer bij de wereldbeker junioren (tot en met 19 jaar) in Bjung, verbleef dit najaar in Nederland.

Zijn landgenoot Liu An won eerder goud in Innsbruck op de 500 meter. En op de 1.500 meter was deze C-junior ruim sneller dan alle B-junioren uit de andere landen, onder wie de Nederlanders Bastijn Boele (vijfde in 2.02,28) en Peter Lenderink (2.04,04).