Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Binnenland

Steun van gemeenten aan mantelzorgers schiet tekort

Afbeelding op de cover van het SCP-onderzoek 'Bijzondere mantelzorg'.

De steun van gemeenten aan mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek schiet tekort. De door gemeenten geboden mantelzorgondersteuning sluit in veel gevallen niet aan bij de wensen en behoeften van deze groepen mantelzorgers. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen maken daarom weinig gebruik van het aanbod van gemeenten. Vooral ook omdat gemeenten hun aanbod met name hebben afgestemd op de mantelzorgers van ouderen.

Volgens het onderzoek zit de mantelzorg al aan haar grenzen; een groter beroep op de sociale netwerken van deze mantelzorgers is daarom “niet realistisch” en zal tot overbelasting van de mantelzorgers zelf leiden.

Gemeenten zullen hun aanbod aan mantelzorgondersteuning moeten verbreden, zo stelt het SCP.