Stampende Bleker bekroond tot beste spotprent van het jaar

De beste politieke spotprent van het jaar 2011 is getekend door Siegfried Woldhek, zo oordeelt de jury van de Inktspotprijs. Hij tekende staatssecretaris Henk Bleker die met klompen en al bloemen aan het vertrappen is.

De jury van Stichting Pers & Prent die de prijs vanavond in Den Haag uitreikte noemt het een prachtig portret, dat in maart in NRC Handelsblad verscheen, toen het natuurbeleid van de staatssecretaris actueel was. Het is volgens de jury een tekening die “sublieme wijze een mengeling van sluwheid, onverzettelijkheid en machtsbelustheid uitdrukt, impliciet en zonder tekst”, en om die reden niet alleen de weergave van één expliciete gebeurtenis, maar ook “een totale typering van Henk Bleker.”

Met zijn eerste Inkspotprijs volgt Woldhek dit jaar Peter van Straaten op, die opvallend genoeg deze prijs drie keer ontving met een tekening van een naakt persoon. Tekenaars die vandaag gepasseerd werden door de jury zijn Joep Bertrams, Bas van der Schot, Jos Collignon, Farhad Foroutanian, Miriam Vissers, Eric van der Wal, Ruben L.Oppenheimer en Bernhard Holtrop.

Ook volgens NRC-redacteur, die alle genomineerden on de loep nam, is het portret van Bleker de “mooiste tekening in de selectie van de Inktspotprijs”, met een kleine kritische noot:

“Als boer op zijn akker vertrapt hij het laatste bloempje. Maar: het is Bleker niet. Dat is immers een complexe man en politicus, meer dan alleen de boer die de natuur om zeep helpt.”