Spaanse rechter Garzón voor rechter

De befaamde Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón moest vanochtend zelf voor de rechtbank verschijnen, in de eerste van drie rechtszaken wegens ambtsmisbruik. Garzón verwierf in 1998 internationale bekendheid door zijn poging de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet in Spanje te vervolgen wegens moorden en martelingen.

De ‘superrechter’ had succes met bestrijding van misdaad, corruptie en ETA-terrorisme. Zijn bewonderaars, onder wie mensenrechtenactivisten, zeggen dat hij het slachtoffer is van een politieke afrekening.

Garzón leidde tot 2010 het onderzoek naar de ‘Gürtel’-zaak, over een corruptienetwerk waarbij leden van de Volkspartij (PP) van premier Rajoy betrokken zouden zijn geweest. Garzón wordt beschuldigd van het laten afluisteren van telefoongesprekken tussen verdachten en advocaten.

Voor het oog van de pers gaven vrienden en familieleden Garzón een hand alsof ze hem condoleerden. Garzón leek echter opgewekt. Hij betrad de rechtszaal van het Hooggerechtshof onder applaus.

Volgende week dient een zaak tegen Garzón die politiek al even gevoelig ligt. Garzón zou zijn boekje te buiten zijn gegaan door een onderzoek te openen naar misdaden tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de Franco-dictatuur. Vanwege aanklachten werd Garzón in 2010 geschorst.

Hij werkt nu bij het Internationaal Strafhof, als adviseur van hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo, met wie hij ook bevriend is.