Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Video: Spaanse paarden springen door vuur, om ziekten te voorkomen

Paarden in San Bartolome de Pinares springen door vuur om zich te zuiveren. Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

De inwoners van het Spaanse dorpje San Bartolome de Pinares menen dat paarden elk jaar één keer moeten worden gezuiverd. Dat doen zij door hun dieren door vuur te laten springen op 16 januari. Het levert spectaculaire beelden op.

Las Luminarias de San Antón heet het feest waarbij de paarden door het vuur springen. In het Nederlands heet het feest: Het licht van Sint Antonius Abt. Enkele honderden mannen en paarden deden gisteren mee aan het openingsritueel. En dat terwijl er nog geen 700 mensen wonen in het dorpje zeventig kilometer ten westen van Madrid.

AFP / Pedro ArmestreAFP / Pedro Armestre

Foto AP / Daniel Ochoa de OlzaFoto AP / Daniel Ochoa de Olza

Het feest en het ritueel zouden al zeker 500 jaar oud zijn. Maar niemand weet precies wanneer de gewoonte in zwang is geraakt. De rook moet de dieren beschermen tegen ziekten en kwalen. Sint Antonius is de katholieke beschermheilige van de dieren.

Foto AP / Daniel Ochoa de OlzaFoto AP / Daniel Ochoa de Olza

Vee was van zeer groot belang in de Spaanse middeleeuwen. Mensen konden het zich niet veroorloven een paard te verliezen aan één van de vele dierenziekten die toen ook al welig tierden. Rituelen als dat aan de opening van het Las Luminarias de San Antón waren daardoor van groot belang. Tegenwoordig is het uiteraard vooral folklore.

Beelden van het Las Luminarias de San Antón: