Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Schippers wil vergoeding ‘homotherapie’ stoppen

Een testimonial van een klant van Different, aanbieder van christelijke homotherapie.

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat het vergoeden van een therapie voor christelijke homo’s zo snel mogelijk moet stoppen. De minister noemt het “bizar” dat deze therapie in het basispakket zit, meldt de NOS.

Dagblad Trouw schreef vanochtend over de therapie van Different die zorgverzekeraars vergoeden. De christelijke organisatie biedt homoseksuelen een therapie aan – individueel of in groepsverband – die hen zou helpen hun lustgevoelens te onderdrukken. Medische organisaties noemden de christelijke homotherapie ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk. De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet daarop weten een onderzoek in te stellen.

Politieke partijen vallen over homotherapie

Schippers reageert op de VVD, PVV, PvdA, GroenLinks en D66 die eerder vandaag verontwaardigd reageerden. VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert noemde de therapie tegenover de NOS al bizar. “Dit kan niet. Hier moeten we mee ophouden”, aldus Hennis-Plasschaert.

GroenLinks-Kamerlid Van Gent tegenover de NOS:

“Het is een zinloze therapie. Het is heel erg dat mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Het is kwakzalverij.”

D66-Kamerlid Pia Dijkstra meldde op Twitter:

Twitter avatar piadijkstra Pia Dijkstra Absurd dat we als overheid een zinloze en stigmatiserende anti-homo therapie betalen. Daar moet de minister zsm een eind aan maken

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij reageerde als volgt:

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Homoseksuele mensen die bewust kiezen voor psychosociale begeleiding door Different, verdienen onze steun.