Schaatsers Elfsteden zijn veelal 60-plus

Maarten Scholten

Bij een volgende Elfstedentocht stapt niet het jongste deel van Nederland op het ijs. De gemiddelde leeftijd van de leden van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden is 54 jaar – ruim 40 procent is ouder dan zestig.

Ter vergelijking: in 1963, toen een van de meest barre edities van de ‘Tocht der Tochten’ werd verreden, was slechts 1 procent van de deelnemers ouder dan zestig jaar.

Voorzitter Wiebe Wieling van de Elfstedenvereniging ziet de stijgende leeftijd van de rijders niet als een probleem. „Veel zestig-plussers hebben meer tijd en energie om te trainen dan veertig-minners.” De vereniging schoont volgend jaar nog wel het ledenbestand op. „In 2004 heeft op die manier zo’n 10 procent van de leden de startkaart ingeleverd.”

De Elfstedentocht werd voor het laatst verreden in 1997. Een volgende Tocht lijkt nog ver weg. „Tussen 1963 en 1985 heeft het ook lang geduurd”, relativeert Wieling, die drie jaar geleden Henk Kroes opvolgde als voorzitter.

In afwachting van de zestiende Tocht heeft de Elfstedenvereniging het druk genoeg. De aansprakelijkheid bij ongelukken vraagt volgens Wieling nu veel meer overleg met politie, brandweer en gemeenten. Maar Friesland is er klaar voor: „Binnen 36 uur na de aankondiging kunnen we de Tocht organiseren.”

Schaatsrubriek Buitenbaan:pagina 27

    • Maarten Scholten