Sarkozy wil niet praten over AA+

Witheet van woede werd Nicolas Sarkozy toen hij gisterenmiddag in Madrid, op de persconferentie met de nieuwe Spaanse premier Mariano Rajoy, weer een vraag kreeg over het verlies van de AAA-rating door Standard & Poor’s. „Heeft u het laatste nieuws misschien nog niet gehoord?”, beet de Franse president de verslaggever toe, verwijzend naar een persbericht van Moody’s. Die kredietbeoordelaar had laten weten de Franse AAA-status zeker tot april aan te zullen houden.

Sarkozy benadrukte dat twee van de drie kredietbeoordelaars Frankrijk nog steeds de hoogste kredietwaardigheid geven endat het niet de ratingbureaus zijn die de economische politiek van Frankrijk bepalen. Maar een echte reactie van president/presidentskandidaat Sarkozy bleef ook gisteren uit.

De stilte van de president en de kakofonie aan reacties van ministers en parlementsleden van regeringspartij UMP illustreren de paniek bij die partij, op minder dan honderd dagen van de presidentsverkiezingen.

Toch zat het de rechtse regeringspartij gisteren ook even mee. Naast de bevestiging van Moody’s over de Franse status was er goed nieuws van de financiële markten: Parijs leende gisteren ruim acht miljard euro tegen rentetarieven die lager waren dan een maand eerder.