Reuma, dat is nu géén chronische ziekte meer

Patiënten met reumatische aandoeningen hadden recht op onbeperkt fysiotherapie.

Dat is voorbij. Sinds 1 januari moeten ze de meeste behandelingen zelf betalen.

Reumatische aandoeningen gelden sinds 1 januari niet meer als chronische ziektes: de overheid heeft ze geschrapt van de ‘Lijst Borst’, die bepaalt welke patiënten met een chronische ziekte onbeperkt recht hebben op fysiotherapie. Tienduizenden reumapatiënten moeten nu zelf betalen voor de therapie. Ze krijgen 27 fysiotherapiebehandelingen per jaar vergoed. Veel reumapatiënten gaan twee keer per week; een half uur kost 30 euro. Alle premiebetalers bij elkaar zijn door de wijziging 50 miljoen euro per jaar minder kwijt aan reumapatiënten.

Omdat ze zo vaak naar de fysiotherapeut gaan, willen veel verzekeraars reumapatiënten niet toelaten tot de aanvullende pakketten die wel onbeperkte fysiotherapie vergoeden.

Het College voor zorgverzekeringen, dat de minister adviseert welke zorg noodzakelijk is voor iedereen, heeft vorig jaar aanbevolen reuma te schrappen. Volgens het college staat wetenschappelijk niet meer vast dat onbeperkte fysiotherapie nodig is voor reumapatiënten. Volgens reumapatiënten is fysiotherapie wel nodig.

Tea Emmens (39) is verpleegkundige, maar doet nu vrijwilligerswerk bij defensie als huisartsassistent

Henk Oldengarm (68) is boekhouder

Ria van Oosten (57) is vrijwilliger

    • Frederiek Weeda