Recordinvestering Samsung van ? 33 mrd

In de smartphone-wereld woedt een felle concurrentiestrijd. Het Zuid-Koreaanse Samsung gaat extra investeren en creëert 26.000 nieuwe banen.

De smartphone heeft geen last van de economische crisis. Samsung, het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern, verhoogt dit jaar de investeringen naar een recordbedrag van ruim 41 miljard dollar (33 miljard euro). Volgens Samsung worden met de investering 26.000 nieuwe banen gecreëerd. Bij het concern werken wereldwijd 345.000 mensen.

De extra investering, een stijging van 12 procent ten opzichte van vorig jaar, is volgens Samsung nodig om de groei in de productie van chips, beeldschermen en smartphones bij te houden. In reactie op de mededeling steeg de koers van het aandeel op de beurs in Seoul met ruim 1 procent.

Gisteren maakte Samsung ook bekend dat het voor het eerst sinds 1997 een obligatielening uitzet ‘overzee’. Het bedrijf wil 1 miljard dollar ophalen voor uitbreiding van de productie in een fabriek in Austin (Texas), waar chips voor mobiele telefoons worden gemaakt.

In de smartphone-wereld woedt een felle concurrentiestrijd tussen Samsung, Apple en Google. De smartphone is een populaire gadget waarvan er vorig jaar ruim 400 miljoen werden verkocht.

Apple introduceerde in 2007 de iPhone, de eerste smartphone met aanraakscherm. De vernieuwing zat in de vormgeving (één knop) en de overzichtelijke indeling van de software. De iPhone werd de standaard voor nieuwe telefoons. Drie jaar later gebeurde hetzelfde met Apple’s eerste tablet-pc, de iPad.

Google kocht in 2005 besturingssysteem Android en presenteerde de eerste telefoon (een HTC) in 2007. Google was als zoekmachine en kaartleverancier ook betrokken bij de introductie van de iPhone. Telefoon- en tabletmakers kunnen Android gratis gebruiken en aanpassen. Android is marktleider in telefoons, maar op de tabletmarkt heerst de iPad. Samsung haalde Apple in als best verkopende producent van smartphones, dankzij Android. Zijn tablet-pc’s en telefoons mogen in verschillende landen niet verkocht worden, omdat ze Apple-rechten zouden schenden.

Hoe de investering van 33 miljard euro wordt besteed, heeft Samsung niet bekend gemaakt. „We gaan grote investeringen doen in onze kernactiviteiten, maar ook in enkele nieuwe zakelijke sectoren”, aldus een woordvoerder van de Samsung Group.

Samsung Electronics, het grootste onderdeel van de Samsung Group, is momenteel gemeten naar omzet het grootste technologiebedrijf ter wereld. Het bedrijf is in 1938 opgericht en groeide uit tot een van de toonaangevende elektronicabedrijven in de wereld. Samsung behaalde in het vierde kwartaal van 2011 een omzet van 32 miljard euro, de nettowinst bedroeg 3,5 miljard euro, met name dankzij de groeiende verkoop van mobiele toestellen zoals de Galaxy S II en de Galaxy Note (32 tot 35 miljoen exemplaren).

Vandaag werd bekend dat de Samsung Galaxy S II HD ook in Europa wordt verkocht. Het toestel wordt aangeboden op de website van een Britse telecomwinkel. Het toestel met een groter beeldscherm en een snellere processor is al verkrijgbaar in Samsung’s thuisland Zuid Korea.

    • Cees Banning