Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Rabbijn houdt vol: joodse homo moet in therapie gaan

Opperrabbijn Aryeh Ralbag bij een toespraak ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. Still uit YouTube-video

De oproep aan joodse homo’s om in therapie te gaan is een “boodschap van liefde” die verkeerd overkwam. Dat zegt opperrabbijn Aryeh Ralbag (65) van de Joodse Gemeente Amsterdam vanmiddag in NRC Handelsblad.

Ralbag heeft, naar nu blijkt, vorig jaar een controversiële verklaring over homoseksualiteit ondertekend. In deze Declaration On The Torah Approach To Homosexuality staat dat homoseksualiteit niet is aangeboren en genezen dient te worden. De COC in een reactie:

“Ongefundeerd, schadelijk en niet representatief voor hoe er in joodse kring over het onderwerp gedacht wordt.”

De opperrabbijn zegt vanmiddag in NRC Handelsblad dat hij zich genoodzaakt voelde om stelling te nemen in een periode dat er “veel rumoer was rond het homohuwelijk in de VS”. Volgens Ralbag is de verklaring “een boodschap van liefde en compassie”:

“De 162 ondertekenaars geven aan dat zij homoseksuelen niet buitensluiten. Maar als homoseksuele joden volgens de Bijbel willen leven, doen zij er goed aan in therapie te gaan. Ik heb zelf een masterstitel in klinische psychiatrie. Ik heb in de VS homoseksuelen in therapie gehad, soms met goed resultaat. Of homoseksualiteit is aangeboren of het gevolg van omgevingsfactoren, durf ik niet te zeggen. Maar ik zie het beslist niet als een ziekte.”

Op de opmerking dat homoseksuelen de verklaring als een veroordeling beschouwen, antwoordt hij:

“Het spijt mij als dat zo is overgekomen, want zo is het niet bedoeld.”

Hij zegt de ophef niet te begrijpen:

“Als wij er toe hadden opgeroepen homo’s te stenigen was het wat anders geweest, maar dat is niet het geval. Integendeel: wij geven hun hoop.”

Lees het volledige interview met opperrabbijn Aryeh Ralbag vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)