Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Rabbijn uit functie ontheven na ‘verwerpelijke verklaring’

Opperrabbijn Aryeh Ralbag bij een toespraak ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. Still uit YouTube-video

Opperrabbijn Aryeh Ralbag is voorlopig van zijn taken ontheven. Dit is een reactie op de omstreden verklaring die hij vorig jaar ondertekende.

In de verklaring wordt homoseksualiteit een ziekte genoemd. Ralbag tekende deze namens de Joodse Gemeente Amsterdam. Die verwijzing is inmiddels weggehaald op verzoek van voorzitter van de gemeente Ronnie Eisenmann. In een interview dat NRC Handelsblad vandaag publiceerde verklaart de rabbijn dat de oproep aan joodse homo’s om in therapie te gaan een “boodschap van liefde” is die verkeerd overkwam.

Het dagelijks bestuur van de Joodse Gemeente heeft vanavond besloten zich van de opperrabbijn te distantiëren, zo meldt de NOS. Ralbag blijft in elk geval op non-actief tot volgende week. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de verklaring “verwerpelijk”.

“De verklaring van 162 rabbijnen en Joodse leiders, onder wie de opperrabbijn van Amsterdam Ralbag, over homoseksualiteit is een verwerpelijk stuk. CIDI neemt scherp afstand van deze opvatting, die geenszins strookt met hoe de Joodse gemeenschap in brede zin tegen homoseksualiteit aankijkt. CIDI verwerpt elk onderscheid naar ras, afkomst of seksuele geaardheid.”

Ook de COC uitte haar afkeer tegen de stelling in de verklaring vandaag:

“Ongefundeerd, schadelijk en niet representatief voor hoe er in joodse kring over het onderwerp gedacht wordt.”

Politieke tactieken voor ‘legitimiteit homoseksualiteit’

In de verklaring wordt gesteld dat er sprake is van een propaganda offensief waarbij politieke tactieken worden gebruikt om het publiek van de legitimiteit van homoseksualiteit te overtuigen. De media zouden iedereen die homoseksualiteit niet accepteert neerzetten als hatelijk en homofoob.

De verklaring noemt homoseksualiteit een ziekte. Die zou kunnen worden genezen met hulp van een hiervoor getrainde therapeut, in samenwerking met een gekwalificeerde geestelijke gids. Er zou geen andere oplossing zijn die in het heilige boek van de joden, de torah, wordt goedgekeurd.

De opperrabbijn verklaart vandaag dat hij zich genoodzaakt voelde om stelling te nemen in een periode dat er “veel rumoer was rond het homohuwelijk in de VS”. Volgens Ralbag is de verklaring “een boodschap van liefde en compassie”, maar is nog altijd van mening dat joodse homo’s in therapie moeten gaan:

“De 162 ondertekenaars geven aan dat zij homoseksuelen niet buitensluiten. Maar als homoseksuele joden volgens de Bijbel willen leven, doen zij er goed aan in therapie te gaan. Ik heb zelf een masterstitel in klinische psychiatrie. Ik heb in de VS homoseksuelen in therapie gehad, soms met goed resultaat. Of homoseksualiteit is aangeboren of het gevolg van omgevingsfactoren, durf ik niet te zeggen. Maar ik zie het beslist niet als een ziekte.”

In de digitale editie van NRC Handelsblad van vandaag is het volledige interview met rabbijn Aryeh Ralbag terug te lezen.