Raad: Cruijff en Van Gaal gaan niet samenwerken

Verzoening tussen de twee clubiconen is uitgesloten.

Commissaris Johan Cruijff en beoogd algemeen directeur Louis van Gaal zijn niet bereid om samen te werken bij Ajax. Tot die conclusie komt de bestuursraad na een aantal vertrouwelijke gesprekken met beide clubiconen. De algemene ledenraad had de bestuursraad in december gevraagd om de mogelijkheid tot een verzoening tussen de twee te onderzoeken.

De gesprekken met de twee gaven geen hoop om tot een samenwerking te komen omtrent het technisch beleid, meldde de bestuursraad gisteren in een verklaring. Over de exacte inhoud van de gesprekken worden geen mededelingen gedaan.

De conclusie van de bestuursraad onderstreept de strekking van de column van Cruijff, gisteren in De Telegraaf. Cruijff liet weten een samenwerking met Van Gaal uit te sluiten. „Ik word zo langzamerhand moe van alle politieke spelletjes”, schrijft hij.

Cruijff had van de nieuwe voorzitter Hennie Henrichs het verzoek gekregen in gesprek te gaan met Van Gaal, met wie hij gebrouilleerd is. Dat voorstel is volgens Cruijff in alle geledingen van de club negatief beoordeeld.

Morgen dient het hoger beroep van een kort geding dat Cruijff en zijn medestanders – vooral jeugdtrainers – aanspanden tegen diens medecommissarissen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids. De voorzieningenrechter schorste op 12 december de voorgenomen aanstelling van directeuren Van Gaal en Martin Sturkenboom. De vier gedaagde commissarissen en de Ajax-directie zijn het oneens met de uitspraak.

De Ajax Supporters Delegatie – die bestaat uit zes supportersverenigingen – heeft intussen in een open brief aan de bestuursraad het vertrouwen opgezegd in de vier commissarissen die zonder medeweten van Cruijff de komst van Van Gaal hebben voorbereid. (NRC)