Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Proces tegen Mubarak hervat - advocaten noemen ex-dictator ‘slachtoffer’

Het proces tegen ex-dictator Mubarak is vandaag hervat. AP / Mohammed al-Law

Het proces tegen ex-dictator Hosni Mubarak van Egypte is vandaag hervat. De komende vijf zittingen hebben de advocaten van de voormalige president de kans hun visie op de zaak te geven. Tegen Mubarak is de doodstraf geëist.

Mubarak is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op honderden betogers tijdens de opstand tegen zijn regime die na achttien dagen een einde maakte aan zijn regime.

Mubarak hoorde, net als twee van zijn zoons en enkele veiligheidsfunctionarissen twee weken geleden de doodstraf door ophanging tegen zich eisen.

Advocaat: ‘Mubarak slachtoffer van misdadige beschuldigingen

Mubarak’s belangrijkste advocaat beschreef de ex-dictator vandaag als een “schone” leider die de wet altijd boven alles stelde en keihard werkte in het belang van zijn natie.

Advocaat Farid el-Deeb probeerde in zijn openingspleidooi het beeld te schetsen van de 83-jarige Mubarak als slachtoffer van misdadige beschuldigingen, terwijl zijn gezondheid hard achteruit gaat.

El-Deeb betoogde volgens persbureau AP vandaag in de rechtbank:

“This man who stands in front of you is 83, fatigued by ailments after devoting his entire life to the service of his nation. He has been mauled by malicious talk. He has been targeted from all directions and his reputation has been hit by tongues and pens.”