Prins verkoopt villa voor symbolisch bedrag

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben hun vakantievilla in Mozambique voor een symbolisch bedrag verkocht aan de beheerder van het park. Deze beheerder, Machangulo SA, doet dienst als vereniging van eigenaren en zal de villa trachten door te verkopen.

Dat heeft premier Rutte gisteren in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Het financiële risico (uitblijven van de verkoop of een tegenvallende prijs) ligt bij de prins en prinses, die recht houden op de verkoopopbrengst (of een deel daarvan). Tot eind vorig jaar is getracht de villa in Mozambique aan een particulier te verkopen, maar dat is volgens Rutte „vanwege de marktomstandigheden” niet gelukt.

Door de verkoop hebben prins en prinses „geen enkele bemoeienis meer met het project”, aldus Rutte in zijn brief. Ook de aandelen in Machangulo SA zijn nu overgedragen. De premier geeft aan dat hij, „gelet op de voorgeschiedenis”, in een vroegtijdig stadium over de verkoop is geïnformeerd. De transactie heeft op 11 januari plaatsgevonden.

De aankoop van de vakantievilla leidde eerder tot zo veel commotie dat Willem-Alexander eind 2009 aankondigde de villa te verkopen. De kroonprins beschouwde de koop als een idealistische investering, maar twijfels over het project zelf en angst voor beveiligingskosten zorgden voor veel negatieve publiciteit. „De voortgaande discussie kost een hoeveelheid tijd en energie die juist in deze tijden van crises aan andere zaken moet worden besteed. Dat geldt ook voor ons eigen werk voor en in Nederland”, schreef Willem-Alexander destijds aan toenmalig premier Balkenende.

Voor Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) is de zaak nu afgedaan. „Belangrijkste is nu dat ze van die villa af zijn. De regie laten we verder aan de minister-president.” Volgens Van Raak laat de hele affaire zien dat zulke projecten veel voorafgaand overleg vergen met de premier. „Balkenende werd destijds voor het blok gezet.”

Rutte benadrukt in zijn brief dat de verkoop een privéaangelegenheid is.