Premier Orbán nodigt zichzelf uit in Straatsburg

Het was een verrassing voor de Europarlementariërs, de Franse politie wist het eerder dan zij: Viktor Orbán, premier van Hongarije, komt morgen naar het Europees Parlement in Straatsburg om zich te verdedigen tegen de kritiek op zijn land.

Het was Orbáns eigen idee om te komen, zeggen bronnen in Straatsburg. Zo’n eigen uitnodiging door een premier is ongebruikelijk.

In het Europees Parlement stond voor ’s middags een debat gepland over de nieuwe Hongaarse grondwet en enkele wetten die een bedreiging zouden zijn voor de onafhankelijkheid van de nationale bank en de rechtspraak. Veel Europarlementariërs zijn daar kritisch over.

Betrokkenen zeggen dat de reden van Orbáns bezoek niet is dat hij het Europees Parlement zo belangrijk vindt. „Er zijn daar veel journalisten, dus hij heeft in één keer heel veel aandacht”.

De net gekozen voorzitter van het parlement, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz, zei vanochtend dat de Europarlementariërs Orbáns verzoek moeten accepteren: „We moeten hem de kans geven om uit te leggen hoe hij de dingen ziet.”

Orbáns rechts-conservatieve partij Fidesz heeft een absolute meerderheid in het parlement. Er waren al eerder zorgen in Europa over een nieuwe mediawet.

De Europese Commissie heeft onderzocht of de maatregelen in strijd zijn met Europese regels. Vanmiddag zou de Commissie aankondigen dat dat inderdaad zo is en dat er met een strafprocedure kan worden begonnen. Maar Hongarije zou eerst nog zo’n twee weken de tijd krijgen om met aanpassingen te komen.