Politiecommissaris rijdt onder invloed

Commissaris Jan Hoogstraten van het Rotterdamse politiekorps is in de oudejaarsnacht aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij had ongeveer vier keer meer gedronken dan toegestaan. De politiecommissaris is zijn rijbewijs kwijt en verschijnt morgen voor de rechter. Het korps heeft een disciplinair onderzoek ingesteld.

Hoogstraten kwam in de nacht van Oud en Nieuw met zijn vrouw terug van een feestje. Een paar honderd meter van hun huis kwam de vrouw ten val. Daarop besloot de politiecommissaris zijn auto te halen om zijn vrouw naar huis te vervoeren. Toen hij terugkwam, hadden agenten zich over de vrouw ontfermd.

De agenten roken dat Hoogstraten gedronken had, en onderwierpen de commissaris aan een blaastest. Toen bleek dat Hoogstraten een slok te veel op had, is hij aangehouden. Direct daarna zijn de korpschef, de burgemeester van Rotterdam, de hoofdofficier van justitie en de ondernemingsraad op de hoogte gesteld van de opmerkelijke aanhouding. Ook het overige politiepersoneel is via een interne mail geïnformeerd. Die mail lekte gisteren uit.

Volgens politiewoordvoerder Henk van der Velde is sprake geweest van een noodsituatie. „Maar daar wil ik het niet mee goedpraten, want feit blijft dat je niet met alcohol achter het stuur mag zitten. Die regel is voor een politiecommissaris niet anders dan voor een burger.”

Onderzoek moet uitwijzen of de commissaris een disciplinaire straf krijgt opgelegd. Gemeenteraadslid Peter van Heemst (PvdA) vindt dat de korpschef zijn hand over het hart moet strijken. „Die man zou pas een straf verdienen als hij zijn vrouw alleen op straat had achtergelaten.”

Hoogstraten, belast met de coördinatie van evenementen, was tot dusver van onbesproken gedrag. Hij gaf in 2007 samen met toenmalig burgemeester Opstelten het startsein voor een preventiecampagne over alcohol. Hoogstraten is één van de ongeveer twintig commissarissen bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Hij is gewoon aan het werk.