Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Politiechef Rotterdam gepakt voor rijden met drank

Politiecommissaris Jan Hoogstraten van het korps Rotterdam-Rijnmond is tijdens de jaarwisseling beschonken achter het stuur betrapt. Hij had vier keer zoveel alcohol in zijn bloed als is toegestaan. Dat bevestigt een politiewoordvoerder vanochtend aan persbureau Novum.

Tegen de commissaris wordt een intern onderzoek opgestart. Morgen moet hij voor de politierechter verschijnen.

De commissaris liep met zijn echtgenote van een feestje naar huis toen zij op straat ten val kwam. De commissaris vond dat de hulp te lang op zich liet wachten en haalde driehonderd meter verderop zijn auto om haar naar een ziekenhuis te brengen. Eenmaal terug hadden twee agenten zich al over zijn vrouw ontfermd. Toen zij alcohol bij de commissaris roken lieten ze hem blazen.

Na de aanhouding zijn korpschef Frank Paauw, burgemeester Ahmed Aboutaleb, de hoofdofficier van justitie en de ondernemingsraad direct op de hoogte gebracht. Het overige personeel kreeg het kort daarop via een interne mail te horen. Die mail lekte maandag uit.

Hoogstraten was niet in functie toen hij werd betrapt. De commissaris is al jaren in dienst bij de politie en zou een onberispelijke staat van dienst hebben. De laatste jaren was hij eindverantwoordelijk voor grote activiteiten zoals de start van de Tour de France in 2010.