Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Acteur Piet Römer (83) overleden

Piet Römer en Victor Reinier in Baantjer. Still uit de tv-serie.
Piet Römer en Victor Reinier in Baantjer. Still uit de tv-serie.

De Nederlandse acteur Piet Römer is overleden. Hij was vooral bekend om zijn rol als De Cock in de televisieserie Baantjer. Römer werd 83 jaar oud.

Römer werd geboren in 1928, in Amsterdam. In 1955 maakte hij zijn televisiedebuut in Opstand in de kribbe, waarna hij in de kinderserie Varen is fijner dan je denkt speelde. Vervolgens verwierf hij bekendheid met rollen in de series Stiefbeen en zoon en ‘t Schaep met de 5 pooten, die beiden de Televizierring wonnen.

Ook was hij zanger (eind jaren zestig nam hij nummers op met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard, zie onder) en zestien jaar lang hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas.

In 1995 nam Römer de rol van Jurriaan de Cock (“met C.O.C.K”) in de televisieserie Baantjer, naar de boeken van Appie Baantjer, op zich. Ook met die serie won hij de Televizierring, waarmee hij de enige is die de onderscheiding drie keer kreeg. Hij speelde de rol tot 2006, waarna hij in 2007 uitvoerig beloond werd voor zijn bijdrage aan Amsterdam: hij kreeg het ereburgerschap van de stad en ontving de Bronzen Legpenning omdat De Cock en zijn assistent Vledder zoveel betekend hebben voor het imago van de Amsterdamse politie.

http://www.youtube.com/watch?v=nRbFBvdxlHg

NRC Handelsblad schreef bij het ingaan van het laatste seizoen van Baantjer dat het zoeken naar de juiste man om De Cock te spelen ooit heel wat voeten in de aarde had. Aartsvader van de serie Peter Römer dacht pas op het laatst aan zijn vader als mogelijke vertolker van de rol. Joyce Roodnat schreef:

“Het casten van Piet Römer bleek een geniale greep die uitgroeide tot mythische proporties. Hij werd meer dan de Cock. Hij werd het zinnebeeld van de betrouwbare diender: in een postbus 51-spotje verbeeldde hij zelfs een oerpolitieman.”

“Baantjer begon in een nerveuze periode, de internethausse kwam op en iedereen moest zo nodig in de aandelen. ‘The sky was the limit’, de wereld was hysterisch, De Cock was een rustpunt. [...] ‘Hij straalt veiligheid uit, discretie, eerlijkheid.’ En dat is vreemd, want De Cock krijgt niet veel psychologische dimensie en nog minder achtergrond. ‘Niemand kent hem’, beaamt Peter Römer. ‘En toch zou iedereen hem vanzelfsprekend zijn leven toevertrouwen. Hij past op je.’”

Römer werd in december 2010 met een zware longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. De acteur zei zelf dat ‘het zo over had kunnen zijn’. Römer had voor zijn ziekenhuisopname al gezondheidsproblemen en leefde met een pacemaker. Ondanks zijn verslechterde gezondheid bleef Römer acteren. Zo was hij vorig jaar nog te zien in de tv-serie Levenslied. Hij overleed in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen.