Over de haag

Peuters voorlezen...

Staatssecretaris Halbe Zijlstra gaat morgen naar kinderdagverblijf De Kleurdoos in Rotterdam om peuters voor te lezen. Voor Zijlstra is het, na zijn harde ingrepen in de cultuursector, de kans om zich van zijn meest tedere kant te laten zien. Hoewel? De titel van het boek: Mama kwijt.

...en baby’s vouwen

De wildgroei aan therapeuten die huilbaby’s behandelen door ze dubbel te vouwen, heeft niet de prioriteit van de bewindslieden van Volksgezondheid en Justitie. PvdA-Kamerlid Khadija Arib vindt het „levensgevaarlijk” en stelde er vragen over. Maar de ministers hebben het te druk om ze op tijd te beantwoorden en vragen uitstel. Arib wacht.

Timmermans spreekt

Nog even, en dan weet PvdA’er Frans Timmermans of hij de Commissaris voor de Mensenrechten bij de Raad van Europa wordt. Eigenlijk is Oost-Europa aan de beurt, maar toch: Timmermans gaat ervoor. Hij reist van Istanbul naar Madrid, van Sofia naar Zagreb en in een korte internetboodschap speelt hij zijn belangrijkste troef uit door zich in vlekkeloos Italiaans, Engels, Duits, Frans en Russisch voor te stellen. Geoefend? Timmermans op Facebook: „Ik heb gezegd wat in me opkwam.”

Ritueel slachten

Maanden kreeg Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) publiciteit door haar voorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Nu ging een vervolgdebat daarover vandaag plots niet door. Thieme is zwanger en gaat op medisch advies vervroegd met verlof. Pas na haar terugkeer in mei wordt een nieuwe datum gezocht. Kan ze er nog even nadenken over hoe ze de kwestie weer onder de aandacht brengt.

Europa versus de orka

„Hopelijk dit jaar meer aandacht voor oplossen crisis Europa en toekomst NL. Minder voor hoofddeksels Koningin, het vakantiehuis en orka’s.” Zo twittert CDA’er Pieter Omtzigt.

Schande! Even dan

Máánden sprak de oppositie in de Tweede Kamer er schande van: de gang van zaken rond de benoeming van Piet Hein Donner bij de Raad van State. Gisteren kwam minister Opstelten met een uitlegbrief. Alles verliep „transparant en ordelijk”. Totaal ongeloofwaardig, zegt de oppositie. Maar komt er een vervolg? Een debat? Nieuwe vragen? Boosheid? „Gebeurd is gebeurd”, zegt een oppositielid. „We kunnen er nu niks meer aan veranderen.”

Reces voorbij

BNR Nieuwsradio wilde graag weten: reces voorbij, wat vindt u van het aantal vrije dagen van Kamerleden? Niet zoveel, blijkt. Er waren vanochtend maar vijf reacties. De BNR-redactie: „Het onderwerp leeft nauwelijks. Luisteraars voelen het niet in hun portemonnee.”

Vanaf nu enkele keren per week: ‘Over de haag’, een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.