Oud wordt jong in jaren 70-villa

Krasse knarrenNed. 1, 20.30 - 21.30 uur

Het is lastig, ouder worden. Het geheugen laat je in de steek, je bent uit balans, benen veranderen in houten palen waardoor je een mal loopje krijgt. En lekker vooroverbuigen? Ho maar.

In Krasse knarren, een nieuw programma van omroep MAX over ouder worden, komen deze problemen aan bod. Sympathiek aan dit onderzoeksprogramma is de realitysoapachtige formule. Vijf oudere BN’ers, John Leddy (vorige week 82 geworden), Mimi Kok (77), Ed van Thijn (77), Marie-Cécile Moerdijk (82) en Henk van der Horst (72) sluiten zich een week op in een villa, ingericht in de stijl van de jaren 70.

Het programma, gepresenteerd door Martine Bijl, is gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaanse sociaal-psycholoog Ellen Langer. In 1981 bedacht zij een experiment om te kijken of mensen, door terug te gaan in de tijd, zich geestelijk en lichamelijk jonger kunnen denken. De vraag is dus: gaan de deelnemers zich weer voelen als toen?

Het antwoord zal duidelijk worden in de komende weken. Maar in deze eerste aflevering maken we vooral kennis met de kandidaten en komen we erachter dat Van der Horst ’s ochtends enorm chagrijnig kan zijn, Kok last heeft van eenzaamheid en dat Van Thijn thuis zelden koffie zet. Grappig genoeg komen de twee oudsten, Leddy en Moerdijk, het vitaalst over. Die indruk heeft veel te maken met hun positieve levensinstelling. Mind over matter. Alweer.

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak