Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Spielberg: ook dieren moeten Oscar kunnen krijgen - enkele suggesties

Uggie kwam op de Golden Globes dit weekend nog niet in aanmerking voor een prijs. Foto Screenshot

Er zijn nogal wat films waarin dieren de kijker tot tranen toe kunnen roeren. Nou ja, bijna dan. Regisseur Steven Spielberg vindt daarom dat ook hun acteertalent best een keer beloond mag worden met een Oscar. Een paar kanshebbers op een rijtje.

Een van de ultieme favorieten voor de dieren-Oscar, is het varkentje Babe uit de gelijknamige film uit 1995 en Babe: pig in the city (1998). Al blijft het dan alsnog even afwachten welk varkentje er precies met de prijs vandoor gaat. Tijdens het filmen speelden 48 biggetjes namelijk afwisselend de hoofdrol.

Babe (1995):

Ook orka Willy uit de film Free Willy (1993) komt zeker in aanmerking, net als de dertig jaar oudere dolfijn Flipper (1963).

Free Willy (1993):

Flipper (1963):

Het paard Docs Keepin Time, dat Black Beauty (1994) speelde in de gelijknamige film, zal Spielberg ook zeker aanspreken. De Amerikaanse regisseur deed zijn uitspraak over de Oscar voor dieren namelijk in het kader van zijn nieuwe paardenfilm War Horse.

Black Beauty (1994):

Overigens is er natuurlijk ook nog Dances with Wolves (1990). De film won maar liefst zes Oscars, maar de wolven, nota bene opgenomen in de titel van de film, grepen naast de prijzen.

Dances with wolves (1990):

Of wat te denken van een creatie van Steven Spierberg zelf: haai Jaws (1975). Het zou pikant zijn, want een echt 'dier' is Jaws natuurlijk niet. De haai op het witte doek is in werkelijkheid een nepvis, en werd later zelfs deels animatie.

Jaws (1975):

De prijs voor beste dierenbijrol zal hoogstwaarschijnlijk gaan naar één van de 101 Dalmatiërs (1996). Al blijft het lastig te zeggen wie precies van al die honden het best acteert.

101 Dalmatiërs:

Misschien dat de vrolijke hond Uggie, co-ster naast Jean Dujardin in de hoog gewaardeerde film The Artist het vak wel van één van die 101 gestippelde potentiële Oscarwinnaars heeft afgekeken.

De British Academy of Film and Television (BAFTA) wilde eerder dit jaar de Jack Russell uit The Artist al in het zonnetje zetten. Maar de organisatie besloot uiteindelijk toch dat Uggie nu eenmaal echt geen mens is. "Zijn motivatie als acteur wordt vooral gedreven door worstjes," aldus de BAFTA.

In ieder geval poseerde Uggie tijdens de Golden Globes afgelopen weekend wel als een volleerd acteur op de rode loper. Waarschijnlijk zouden veel collega's hem de prijs van harte gunnen.

Uggie op de rode loper bij de Golden Globes: