Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

lezer van de week

Henkjan van Vliet

(64), vrijwilliger in een galerie in Amsterdam, gepensioneerd hulpverlener voor aids-preventie

„Ik werk als vrijwilliger in galerie Ron Mandos in Amsterdam, wat me in contact brengt met jonge kunstenaars. Vorige week heb ik de lijst en het glas met een tekening van Constant, ‘New Babylon’ schoongemaakt, een bruikleen van het Stedelijk Museum Schiedam. Onder m’n ogen kwam een kunstwerk weer tot leven dat jaren in depot had gelegen. Ik straalde na gedane arbeid net zo als de tekening! De allerbeste Cobra-kunstenaar wordt in de nieuwe show gekoppeld aan Rik Smits, een fenomenale jonge tekenaar die in groot formaat zwart/wit een soort anti-new-babylon neerzet. Bezien vanuit 2012 zijn beide visies even totalitair.

„Donderdagmiddag was ik in sociëteit Arti et Amicitiae aan het Rokin, bij de presentatie van het nieuwste en laatste boek van kunstenares Phil Bloom. Helaas is ze vooral bekend als eerste naakte vrouw op tv, in 1967. We worden allemaal ouder, maar Phil had bij haar pensionering, gezien haar levensloop, toch wel wat meer mensen verdiend. Jammer.

Wie volgende week ‘Lezer van de week’ wil zijn, stuurt een portretfoto en korte tekst naar mensen@nrc.nl. De redactie kiest mensen uit die met iets bijzonders bezig zijn of gaan meemaken. Bijvoorbeeld: een zesling baren, op een slee onderweg zijn naar de Zuidpool, een record breken, een prestigieuze prijs in ontvangst, enz.