Lagere Franse kredietstatus raakt noodfonds EFSF

Hoe daadkrachtig is het Europees noodfonds EFSF nog? De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde gisteren de kredietstatus van het noodfonds. Niet langer heeft het EFSF een AAA-rating, die staat voor de allerhoogste kredietwaardigheid. Het fonds heeft nu een AA+-rating.

De verlaging van de kredietwaardigheid van het noodfonds is een gevolg van het verlies van de AAA-rating van Frankrijk en Oostenrijk van afgelopen vrijdag. Het noodfonds leunt op garanties van eurolanden, waarbij Duitsland en Frankrijk samen meer dan de helft van het EFSF voor hun rekening nemen. Dus als Frankrijk minder kredietwaardig is, is het noodfonds dat ook, zo is de redenering van Standard & Poor's.

De lagere kredietstatus kan lenen voor het noodfonds duurder maken. Dat beperkt de reddingscapaciteit van het fonds. Ook kan het investeerders afschrikken. Het EFSF heeft al maanden moeite om investeerders te vinden. Klaus Regling, directeur van het EFSF, ontkent dat de verlaging de leencapaciteit van het fonds zal aantasten.

Mario Draghi, de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank, zei gisteren dat het noodfonds EFSF snel in staat moet zijn de nieuwe bevoegdheden, die euroleiders het fonds hebben toebedeeld, uit te oefenen. Zo zou het EFSF ook banken moeten herkapitaliseren. Draghi zei dat de situatie onder de banken in de eurozone nog steeds zeer ernstig is. Banken stalden gisteren opnieuw een recordbedrag aan geld (501,93 miljard euro) bij de Europese Centrale Bank, een teken van wantrouwen en stress onder de banken.

De nieuwe Italiaanse president Mario Monti riep sterke eurolanden als Duitsland op te helpen bij het verlagen van de rentekosten van zijn land. Hij waarschuwde voor „ernstig verzet” onder kiezers als in ruil voor de begrotingsdiscipline in landen als Italië lenen voor deze landen niet goedkoper wordt. Volgens Monti zou een groter en kapitaalkrachtiger noodfonds of euro-obligaties nerveuze investeerders gerust kunnen stellen en de rentes doen dalen.

Opvallend was dat gisteren de rentes daalden die Italië en Frankrijk moeten betalen. Frankrijk wist gisteren voor 8,6 miljard euro aan kortlopend schuldpapier te verkopen tegen lagere rentes dan bij een vergelijkbare schuldemissie vorige week. Investeerders lijken al rekening gehouden te hebben met de verlaging van de Franse triple-A-rating.