Kortkolom media

Oud-premier Brown ontkent wraakactie tegen Murdoch

Londen. Britse oud-premier Gordon Brown heeft ontkend dat hij tegen mediatycoon Rupert Murdoch heeft gezegd: „Ik zal jou en je bedrijf vernietigen”, nadat Murdoch in 2009 de steun van zijn krant The Sun aan de Labourpartij verwisselde voor die aan de conservatieven. Dat heeft Browns advocaat geschreven aan rechter Leveson, die het afluisterschandaal rond Murdochs krant News of the World onderzoekt. Kelvin MacKenzie, voormalig hoofdredacteur van The Sun vertelde het verhaal over de bedreiging vorige week tijdens een verhoor aan Leveson. De warme relatie tussen Britse pers en politiek kwam gisteren tijdens de hoorzittingen wederom aan bod. Richard Wallace, hoofdredacteur van The Daily Mirror, zei dat oud-premier Tony Blair hem in 2004 vroeg om politiek columnist Paul Routledge te ontslaan. (The Guardian)

Jort Kelder terug met column in Quote

Amsterdam. Jort Kelder keert terug bij zakenblad Quote. Vanaf het februarinummer schrijft hij iedere maand een column, meldt zijn website 925. Volgens Kelder heeft de eerste column een toepasselijke titel: ‘Tja, we zijn aan elkaar overgeleverd’. Kelder blogt: „Ik ben nu vijf jaar weg bij Quote, maar ik word door mensen nog steeds aan het blad verbonden; daar kom ik nooit meer vanaf – en Quote ook niet.” Kelder was van 1993 tot 2007 hoofdredacteur van het zakenblad. Daarna presenteerde hij televisieprogramma’s als Bij ons in de PC en Hoe heurt het eigenlijk? (Novum)

VPRO verkoop losse filmpjes Koot en Bie

Amsterdam De VPRO gaat filmpjes voor computers en smartphones verkopen van Van Kooten en De Bie. De zip-bestanden bevatten filmpjes van vijftien tot twintig minuten met grotendeels nooit eerder uitgebrachte sketches uit de tijd dat het komische duo op tv was, van 1974 tot 1998. De ‘pretpakketjes’ verschijnen vanaf 5 februari en kosten drie euro per stuk. Ze dienen ter opluistering van de driedelige documentaire Van Kooten & De Bie sloegen weer toe! van Coen Verbraak. Ook vanaf 5 februari, gewoon op televisie. (NRC)

Fotograaf Rozenburg van NRC naar ANP

Amsterdam. Roel Rozenburg, parlementair fotograaf van deze krant, stapt over naar ANP. Rozenburg gaat freelancen voor het persbureau omdat hij meer nieuwsfotografie wil doen. Rozenburg begon in 1987 bij NRC. Hij maakten enkele fotoboeken, als Heen en Weer naar het Binnenhof - 20 jaar politieke fotografie (Novum).