Kortkolom kunst

Susanne Kennedy naar Toneelgroep A’dam

Amsterdam. Regisseur Susanne Kennedy (1977) verruilt het Nationale Toneel voor Toneelgroep Amsterdam. De van oorsprong Duitse Kennedy kreeg in 2006 een vaste aanstelling bij het Haagse gezelschap. Daar maakte ze spraakmakende producties als Phaedra’s Love van Sarah Kane, Over Dieren van Elfriede Jelinek en onlangs Fassbinders De bittere tranen van Petra von Kant. Zakelijk leider Walter Ligthart betreurt haar vertrek. „Maar zij heeft de afgelopen zes jaar de belofte van jong talent meer dan waargemaakt. Het is logisch dat ze een volgende stap zet.” Kennedy wordt bij NT vervangen door Casper Vandeputte (1985). Hij werkte eerder bij Toneelgroep Oostpool en maakte veelgeprezen voorstellingen bij het Huis van Bourgondië en de Toneelschuur. (NRC)

Dichter John Burnside wint T.S. Eliot Prize

LONDEN. De Schotse dichter John Burnside heeft gisteravond de T.S. Eliot Prize gewonnen. Hij kreeg tijdens de ceremonie in Londen 18.000 euro voor zijn dichtbundel Black Cat Bone. Burnside versloeg enkele prominente Britse dichters, onder wie dichter des vaderlands Carol Ann Duffy. Juryvoorzitter Gillian Clarke noemde het winnende werk een „aangrijpend boek van een geweldige schoonheid, die kracht wordt bijgezet door liefde, jeugdherinneringen, verlangen en eenzaamheid”. De 56-jarige dichter doceert aan de universiteit van St Andrews in Schotland. Hij schrijft naast gedichten ook korte verhalen en memoires. De T.S. Eliot Prize wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt door de Poetry Book Society aan de beste bundel die in Groot-Brittannië en Ierland is gepubliceerd. (Novum, AP)

Staking aangekondigd bij Leonardo-expositie

Londen. Het beveiligingspersoneel van de National Gallery in Londen, waar momenteel de grote Leonardo-tentoonstelling te zien is, heeft werkonderbrekingen aangekondigd als protest tegen de werkomstandigheden. Zij zijn boos omdat zij sinds enige tijd niet één maar twee zalen in de gaten moeten houden. Dat meldt het Britse dagblad The Guardian op zijn website. Volgens de beveiligers is deze nieuwe regel, die geld moet besparen, er de oorzaak van dat in juli een man kans zag om een schilderij van Poussin te beschadigen. De beveiliger bevond zich toen in de aangrenzende zaal. De beveiligers zijn van plan om op 19 en 28 januari en op 2 en 4 februari gedurende twee uur hun werk neer te leggen. De National Gallery streeft ernaar de tentoonstelling open te houden. (NRC)

Christie’s veilt een Van Gogh van Liz Taylor

LONDEN. Een schilderij van Vincent van Gogh gaat volgende maand in Londen onder de hamer bij veilinghuis Christie’s. Het schilderij maakt deel uit van de kunstcollectie van wijlen Elizabeth Taylor. De waarde van het doek, Vue de L’asile et de la Chapelle de Saint-Remy, wordt geschat op 6 tot 8,5 miljoen euro. Naast het schilderij van Van Gogh bevat de collectie van de actrice ook een zelfportret van Edgar Degas en werken van Camille Pissarro en Auguste Renoir. (Novum, AP)

Public Enemy brengt twee nieuwe cd’s uit

Rotterdam. De rapgroep Public Enemy brengt dit jaar twee nieuwe albums uit. De eerste, Most of My Heroes Still Don’t Appear on No Stamp, verschijnt in juni en de tweede, The Evil Empire of Everything, volgt drie maanden later. Public Enemy maakte in de jaren tachtig furore met kritische raps over de media en politiek. Het laatste album van de groep verscheen in 2007 en was getiteld How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul? (Novum)