Kortkolom economie

‘Banken willen afbouw hypotheekrenteaftrek’

Rotterdam. Rabobank en ING willen dat het kabinet de hypotheekrenteaftrek afbouwt. De banken hebben elk afzonderlijk een overgangsregeling ingediend bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dat schrijft het Financieel Dagblad dinsdag op basis van gesprekken met ingewijden. Volgens de krant wil de Rabobank dat de fiscale aftrek alleen nog gaat gelden voor annuïteitenhypotheken. ING pleit ervoor de regeling over dertig jaar in één keer af te schaffen. Voorzitter van de NVB Boele Staal zei maandag op de nieuwjaarsreceptie van de bankensector al dat de vereniging ‘zonder taboes en blokkades’ over ‘noodzakelijke hervormingen’ op de huizenmarkt wil praten. (NRC)

Schepen over 3 weken weer door Sluis Eefde

Rotterdam. De stremming van het Twentekanaal duurt nog acht weken. Rijkswaterstaat heeft die tijd nodig om alle schade aan de sluis bij Eefde te repareren. Rijkswaterstaat hoopt over drie weken al wel een tijdelijke hefconstructie geplaatst te hebben die de kapotte sluisdeur kan optillen. Scheepsverkeer tussen het Twentekanaal en de IJssel is dan in beperkte mate weer mogelijk. TNO verricht onderzoek naar de precieze oorzaak van het falen van de sluis, die in de nacht van 2 januari naar beneden viel. Rijkswaterstaat heeft ingenieursbedrijf Arcadis nu de opdracht gegeven om sluizen op de vaarroute tussen Rotterdam en Antwerpen en in Noord-Brabant te inspecteren. (NRC).

Autoverkoop EU daalt, Nederland stijgt fors

Rotterdam. De totale autoverkoop in de Europese Unie is vorig jaar met 1,7 procent gedaald ten opzichte van 2010. In totaal werden er ruim 13,1 miljoen auto's geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese branchevereniging ACEA. In Nederland steeg de autoverkoop vorig jaar met 15,1 procent. Ook Duitsland laat positieve groeicijfers zien. Met name de Volkswagen-groep presteerde sterk in 2011. In Griekenland en Portugal vonden de grootste dalingen plaats. (NRC)