Kortkolom buitenland

Mali: gevechten tussen Toeareg en leger

Bamako. Er zijn gisteren gevechten uitgebroken tussen Toearegrebellen en het leger nabij het stadje Ménaka in het noordwesten van Mali. In Ménaka, bij de grens met Niger, hebben rebellen telefoonlijnen doorgesneden, aldus een zegsman van de Verenigde Naties. Een bron binnen de Malinese veiligheidsdiensten zei dat het leger in het gebied is en versterkingen worden gestuurd. Het noorden van Mali kampt met een opstand van Toearegs, die is opgelaaid na de oorlog in Libië. Duizenden Toearegs vochten aan de zijde van de Libische leider Gaddafi en zijn na zijn dood naar Mali gevlucht. (AFP)

Politie-invallen bij bisdommen België

Brussel. De Belgische politie heeft vanmorgen een huiszoeking gedaan in kantoren van het bisdom Brugge, nadat gisteren ook al huiszoekingen waren in de bisdommen Antwerpen, Hasselt en Mechelen. De politie verzamelt personeelsdossiers van priesters die verdacht worden van seksueel misbruik van kinderen. Doel is uit te zoeken of priesters die zich aan misbruik schuldig hebben gemaakt door de kerkleiding zijn beschermd. In 2010 werd ook al eens huiszoeking gedaan om de rol van kardinaal Danneels in de misbruikaffaire te onderzoeken. De politie kreeg destijds kritiek op de hardhandigheid waarmee dat gebeurde. (AP)

Gouverneur Algerije in handen van Al-Qaeda

Algiers. Een Algerijnse regio-gouverneur die gisteren in de buurt van de grens met Libië is ontvoerd, is in handen van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. Dat hebben twee Algerijnse veiligheidsfunctionarissen vandaag meegedeeld. Volgens een Algerijnse senator is hij ontvoerd door jonge betogers die hij probeerde te kalmeren. De betogers maken deel uit van de familie van Abdelhamid Abou Zeid, een van de radicaalste leiders van dit Al-Qaeda-filiaal. (AFP, Reuters)

Gebouw in Beiroet stort in, 26 doden

Beiroet. Zeker 26 mensen zijn omgekomen bij het instorten van een zes etages tellend flatgebouw in de Libanese hoofdstad Beiroet. Een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis zei gisteren te vrezen dat er nog meer slachtoffers onder het puin liggen. Een woordvoerder van de gemeente noemde sommige oude gebouwen „tijdbommen”. Het gaat om gebouwen waar zonder vergunning verdiepingen op zijn gezet. (AFP)

Chef leger India vecht geboortedatum aan

New Delhi. De bevelhebber van het Indiase leger, generaal V.K. Singh, heeft zich tot het Hooggerechtshof gewend om zijn geboortedatum gewijzigd te krijgen. Volgens hem is hij in 1952 geboren en niet in 1951. De generaal voert ten bewijze documenten uit zijn schooltijd aan, waarop staat dat hij een jaar later is geboren dan in andere officiële documenten. Als het Hof hem gelijk geeft, kan hij een jaar langer in functie blijven. Hoge militairen in India gaan net als ambtenaren op hun 62-ste met pensioen. (AFP)