Kortkolom binnenland

Uit PVV gezet lid Staten Limburg blijft zitten

Maastricht. Het uit de PVV gezette Limburgse Statenlid Cor Bosman blijft aan. Hij gaat zelfstandig verder als de Partij voor Leefbaarheid en Democratie. Bosman moest afgelopen vrijdag vertrekken bij de PVV na het uitlekken van een mail van een jaar geleden. Daarin omschreef hij het PvdA-Statenlid Selçuk Öztürk als „een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van een Turks varken”. Volgens Bosman is het „nooit de bedoeling geweest om iemand te beledigen”. De PvdA-fractie in de Provinciale Staten van Limburg vergadert vanavond over eventuele stappen tegen Bosman, bijvoorbeeld het doen van aangifte. De PVV was met tien zetels aanvankelijk de grootste partij in het provinciebestuur dat ze met het CDA en de VVD vormt. Na het vertrek van Bosman en Harm Uringa in juli 2011 is het CDA in de Provinciale Staten nu groter (negen zetels) en de VVD even groot. (NRC)

OR van COA wil Nurten Albayrak nog niet terug

Den Haag. De ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil niet dat Nurten Albayrak al op 1 maart terugkeert in de leiding van de organisatie. Eerst moet het onderzoek naar haar functioneren worden afgerond, vindt de raad. Afgelopen vrijdag zei minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) hetzelfde. De rechter oordeelde een week geleden dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Zelf wil ze dat graag. Volgens de ondernemingsraad heeft het vonnis echter voor onrust onder het personeel gezorgd. Formeel kan de OR Albayraks terugkeer niet tegenhouden. Wel kan de OR de raad van toezicht adviseren. De voorzitter van de raad, Ella Kalsbeek, beslist. (NRC)

Twee dode kinderen in vakantiewoning

Terwolde. In een vakantiewoning in het Gelderse Terwolde zijn vannacht twee dode jongens en hun zwaargewonde moeder gevonden. De politie vermoedt dat de 41-jarige moeder de kinderen van 7 en 10 jaar heeft omgebracht. De vermoedelijke vriend van de moeder belde rond 01.00 uur de politie nadat hij haar en de kinderen had gevonden in een huisje op een recreatiepark bij het dorp. De man is door de politie opgevangen. De moeder is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een woordvoerder liet weten dat de politie vandaag sporenonderzoek doet in de vakantiewoning. (Novum)