Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kapitein Concordia veroordeeld tot huisarrest

Brandweer nadert de zinkende Concordia afgelopen vrijdag. Foto AFP / Filippo Monteforte

De kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia mag de gevangenis verlaten, maar heeft voorlopig huisarrest. Dat heeft de rechter vanavond besloten volgens persbureau AP.

De aanklagers beschuldigen Kapitein Francesco Schettino van meervoudige doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het voortijdig verlaten van het zinkende schip. De kapitein behoort volgens de regels altijd als allerlaatste van boord te gaan.

Cameramannen filmen het zinkende schip vanaf de wal. Foto AFP / Filippo MonteforteCameramannen filmen het zinkende schip vanaf de wal. Foto AFP / Filippo Monteforte

Kustwacht probeerde Schettino schreeuwend aan boord te krijgen

Daarnaast blijkt uit geluidsopnames die vandaag opdoken dat het schip vrijdagnacht op een rots is gevaren. Schettino zou dit hebben veroorzaakt door van de officiële vaarroute af te wijken en te dicht langs de kust te varen. De Italiaanse kustwacht had nog contact met kapitein Francesco Schettino, nadat hij cruiseschip Costa Concordia vroegtijdig had verlaten.

In de vertaling is terug te lezen dat de kustwacht de kapitein schreeuwend duidelijk heeft gemaakt dat hij terug moest keren naar het schip:

“Luister Schettino, misschien heb jij jezelf gered van de zee, maar ik zal je hier zeer slecht uit laten komen. Ik zal je hiervoor laten boeten. Verdomme, ga terug aan boord!”

Vandaag zijn er opnieuw vijf nieuwe slachtoffers gevonden in het gezonken cruiseschip. Dat brengt het totale dodental op elf. Er worden nu nog 24 mensen vermist.

Reddingswerkers hebben vandaag wederom vijf lichamen geborgen. Foto AP / Gregorio BorgiaReddingswerkers hebben vandaag wederom vijf lichamen geborgen. Foto AP / Gregorio Borgia

Berging gaat weken duren

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit heeft inmiddels laten weten dat de berging van de olie in het schip twee tot vier weken zal gaan duren.

Het Rotterdamse bedrijf benadrukte dat de zoekactie naar de vermisten uiteraard de hoogste prioriteit heeft en dat het eerst het schip moet onderzoeken voordat het wegpompen van de brandstof kan plaatsvinden.