Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Instabiliteit Libië zorgt voor geweld in Mali en Algerije

De instabiliteit in Libië, als gevolg van de val van Moammar Gaddafi, zorgt op meerdere plekken in Noord-Afrika voor onrust. Al-Qaida ontvoerde vandaag de gouverneur van het Algerijnse grensgebied met Libië en voormalige Gaddafi-strijders vielen vandaag meerdere dorpen aan in het noorden van Mali.

De president van Mali, Amadou Toumani Toure, is momenteel op staatsbezoek in India, maar weet zich thuis zwaar getest door aanvallen van Toearegrebellen. Foto AFP / RAVEENDRAN

De instabiliteit in Libië, als gevolg van de val van Moammar Gaddafi, zorgt op meerdere plekken in Noord-Afrika voor onrust. Al-Qaeda ontvoerde vandaag de gouverneur van het Algerijnse grensgebied met Libië en voormalige Gaddafi-strijders vielen vandaag meerdere dorpen aan in het noorden van Mali.

De kidnapping van gouverneur Mohamed Laid Khelfi is de meest geruchtmakende aanval op een Algerijnse politicus in jaren. Anonieme bronnen binnen de veiligheidsdiensten van het land hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat het om een kidnapping van Al-Qaeda gaat. De gouverneur zou echter aan de Libische kant van de grens later vandaag weer zijn bevrijd.

Libië potentiële nieuwe uitvalsbasis Al-Qaida

Een veiligheidsanalist zei vandaag tegen Reuters dat de aanval moet worden gezien in het kader van de verwachting van Al-Qaeda dat Libië in de toekomst misschien als nieuwe uitvalsbasis kan worden gebruikt.

Al-Qaeda van de Islamitische Maghreb, de tak van het terroristennetwerk in Noord-Afrika zetelt momenteel vooral in Mali en Algerije. In dat laatste land heeft Al-Qaeda zijn Noord-Afrikaanse hoofdbasis.

Al-Qaeda verkiest graag woestijnachtige, onbegaanbare gebieden om zich schuil te houden. De enorme woestijn van Libië zou dan ook een perfecte plek zijn voor de terreurorganisatie. Al-Qaeda hoopt gebruik te kunnen maken van de onrust in dat land als gevolg op de revolutie van vorig jaar de moord op ex-dictator Gaddafi. Het land is erg versplinterd en van centraal gezag is nauwelijks nog sprake.

Gaddafi weerde Al-Qaeda nog uit zijn land en stond onder meer daarom het laatste decennium van zijn bewind op redelijk goede voet met leiders uit het Westen.

Toearegrebellen vallen steden in Mali aan met Libische wapens

Minstens zo bedreigend als de ontvoering in Algerije zijn echter de aanvallen die rebellengroepen van Toearegnomaden vandaag hebben geopend op het noorden van Mali. Volgens ooggetuigen zouden de gevechten hebben plaatsgevonden met zeer grof geschut en zelfs helikopters. De hevigste strijd was bij de stad Menaka.

Veel Toearegstrijders keerden na de val van Gaddafi, voor wie zij in Libië vochten, de afgelopen maanden terug naar huis. Zij namen erg veel wapens mee. Sommigen haakten aan bij de rebellengroep National Movement for the Liberation of the Azawad (NMLA).

De aanvallen van vandaag komen na enkele jaren van vrede. De laatste belegering van een stad in Mali door de beweging was in 2008.

Azawad is een naam die vooral Toearegnationalisten gebruiken. Zij willen het land van de Toearegnomaden, dat verspreid ligt over het noorden van Mali en Niger en het zuiden van Algerije, afscheiden.

Gaddafi bemiddelde in het verleden veelvuldig tussen de Toeareg en de overheid van Mali. Gaddafi zag de Toearegnomaden, met de karakteristieke blauwe tulbanden om het hoofd, en zelfs Malinezen in het algemeen, als zijn loyaalste vrienden. Hij had als leider van Libië zelfs een speciaal legerbataljon dat uitsluitend werd geleid door Toearegs.