Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Inspectie onderzoekt therapie voor ‘zondige’ homo’s

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar een organisatie die therapie zou aanbieden waarin homo’s leren hun ‘zondige’ geaardheid te onderdrukken. “Wij gaan bekijken hoe dit zit”, laat een woordvoerder van de inspectie vanochtend aan persbureau Novum weten.

Een testimonial van een klant van Different, aanbieder van christelijke homotherapie.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar een organisatie die therapie zou aanbieden waarin homo’s leren hun ‘zondige’ geaardheid te onderdrukken. “Wij gaan bekijken hoe dit zit”, laat een woordvoerder van de inspectie vanochtend aan persbureau Novum weten.

De aanleiding voor het onderzoek is een verhaal in Trouw. In de krant zijn medische organisaties kritisch dat verzekeraars de therapie moeten vergoeden. Zij noemen de christelijke homotherapie ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk.

Zorgverzekeraars moeten de therapieën van Different vergoeden omdat het een erkende instelling voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg is.

In het extreemste geval kan de instelling door het onderzoek van de inspectie die status verliezen. De woordvoerder van de inspectie benadrukt wel dat het onderzoek nog moet beginnen en dat nog niets is aangetoond. De instelling was bij de inspectie nog niet bekend. “Wij gaan binnenkort op bezoek.”

Politieke partijen verontwaardigd over therapie

Regeringspartij VVD en oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks hebben verontwaardigd gereageerd op het feit dat de therapie vergoed wordt en willen opheldering van de minister. VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert noemt de therapie tegenover de NOS bizar. “Dit kan niet. Hier moeten we mee ophouden”, aldus Hennis-Plasschaert.

GroenLinks-Kamerlid Van Gent tegenover de NOS:

“Het is een zinloze therapie. Het is heel erg dat mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Het is kwakzalverij.”

D66-Kamerlid Pia Dijkstra meldt op Twitter:

Twitter avatar piadijkstra Pia Dijkstra Absurd dat we als overheid een zinloze en stigmatiserende anti-homo therapie betalen. Daar moet de minister zsm een eind aan maken

Ook PvdA-Kamerlid Marcouch wil opheldering over de therapie.

Update 12.57 uur: SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij reageerde zojuist op Twitter als volgt:

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Homoseksuele mensen die bewust kiezen voor psychosociale begeleiding door Different, verdienen onze steun.