Herdruk van Hitlers 'onleesbare boek'

De Britse uitgever Peter McGee wil vanaf volgende week in Duitsland delen van Adolf Hitlers boek Mein Kampf uitgeven. In dit zowel omstreden als gedateerde en ontoegankelijke manifest met autobiografische trekken, verschenen rond 1925, ontvouwt Hitler zijn denkbeelden over ras en politiek.

McGee (51) geeft in Duitsland sinds drie jaar ook het blad Zeitungszeugen uit, wekelijkse facsimilés van kranten uit de nazitijd. Het nieuws van toen in dagbladen als Völkischer Beobachter, Der Kämpfer en Der Angriff wordt toegelicht door hedendaagse Duitse historici van naam. Het initiatief was omstreden, maar McGee’s opzet slaagde omdat hij een team van experts achter zich kreeg dat Zeitungszeugen interessant maakt.

Nu wil McGee vanaf 26 januari in voorlopig drie afleveringen van vijftien pagina’s gedeeltes van Mein Kampf uitbrengen, als blad in een oplage van 100.000 exemplaren, voorzien van een historische context door Hans Mommsen, Wolfgang Benz en andere historici. In Zeitungszeugen wordt het aangekondigd: „Binnenkort: Het onleesbare boek. Bij ons te lezen”. Op de omslag staat een portret van Hitler, met over zijn ogen een zwarte balk.

Bezit en antiquarische verkoop van Mein Kampf zijn niet strafbaar, maar de auteursrechten liggen sinds 1945 tot begin 2016 bij de deelstaat Beieren. De Beierse autoriteiten hebben een Duitse herdruk steeds afgewezen als „ongewenste propaganda”. McGee won al een rechtszaak over Zeitungszeugen.