Halal vlees

Er is ook heuglijk nieuws over halal vlees te melden. Terwijl iedereen zich blindstaarde op Beatrix’ hoofdbedekking tijdens het staatsbezoek aan Oman en Abu Dhabi wist de meegereisde handelsdelegatie een oud importverbod op Hollands kalfsvlees ongedaan te maken. Prachtig nieuws voor kalfsvleesproducent Van Drie Groep, die binnenkort weer kalf mag leveren voor de saloonah laham, een typisch Omaans stoofpotje. „Wij slachten onze kalveren al meer dan tien jaar verdoofd”, verzekert directeur Henny Swinkels. „We hebben er speciale islamitische slagers voor.”

Omaanse moslims die zich niet in luidruchtige lobbygroepen organiseren om een plan tot verbod op onverdoofd slachten te torpederen, dat moeten moslims naar Marianne Thiemes hart zijn. Ze had ze deze week aan haar zijde kunnen gebruiken tijdens het vervolgdebat in de Tweede Kamer over haar mislukte initiatiefwet. Maar dat debat is uitgesteld tot mei, ze gaat met zwangerschapsverlof.

„Een pesterij” noemt Hassan Reyani het plan van Thieme. Hij werkt als slager bij Kwaliteitsslagerij Islam Centrum B.V. in Rotterdam, een van de oudste halal-slagerijen in Nederland. „Ze doen het om de PVV tevreden te stellen.” Als het verbod op onverdoofd slachten ooit ingesteld wordt, dan hoopt hij dat de islamitische landen in de Golfregio de vleesproducten uit Nederland boycotten.

„Maar Oman heeft net de import weer toegelaten van Nederlands kalfsvlees, verdoofd geslacht nog wel.”

„Oh”, antwoordt Reyani. „Nou ja, wij zullen in ieder geval bij zo’n verbod ons vlees uit België ofzo halen.”

Wat de volgende curieuze situatie kan opleveren: moslims hier halen hun onverdoofd geslacht vlees uit het buitenland, moslims uit het buitenland halen hun verdoofd geslacht vlees uit Nederland.

Medestander van Reyani is PvdA-Statenlid Selçuk Öztürk, die vorig jaar riep: „Ik verdedig de vrijheid van godsdienst en ben dus tegen het verbieden van onverdoofd ritueel slachten.” Inmiddels ex-PVV’er Cor Bosman wijdde er een intern mailtje aan waarin hij Öztürk voor „uitgekotst halal vlees” uitmaakte, „van Turks varken.” Dat liet het Inspraak Orgaan Turken natuurlijk niet over zijn kant gaan. Ze deden bij minister Gerd Leers hun beklag.

„Waarom zo beledigd?”, vraag ik Harm van Zuthem, Nederlander en werkzaam voor het IOT. „Vanwege de vergelijking met een varken?”

„Nee.”

Was „uitgekotst stuk halal vlees van een lammetje” minder erg geweest?”

Harm, zuchtend: „Meneer, vergeleken worden met welk dier dan ook, halal of niet-halal, is altijd onfatsoenlijk.”

Laatste ontwikkeling: Mekkafood uit Venlo introduceert de halal-versie van Oma’s gehaktbal. Een uitkomst, want gisteren kreeg de Haagse PVV antwoord op de vraag waarom inburgeraars geen stamppot te eten krijgen op de landelijke naturalisatiedag. De nieuwe Nederlanders blijken dat niet te lusten. Mijn advies: polder naar een compromis en gooi een halal gehaktbal op die fijngestampte groenten.

    • Hassan Bahara