Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Griekse onderhandelingen om kwijtschelding schulden hervat

De Griekse premier Lucas Papademos en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle bespraken zondag de economische situatie in Athene. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De gesprekken tussen de Griekse private sector en de overheid over de kwijtschelding van ongeveer honderd miljard euro aan schuld worden morgen hervat. Vrijdag zijn deze onderbroken omdat de partijen er niet uit leken te komen.

Als Athene en de Griekse banken geen akkoord bereiken om de schulden kwijt te schelden, dreigt de regering de eurozone te verlaten. Eind oktober spraken Europese regeringsleiders voor de tweede keer af Griekenland noodhulp te verlenen met een lening van 130 miljard euro, die overigens nog moet ingaan. In mei was al besloten tot een eerste lening van 110 miljard euro.

Essentiële onderhandelingen om faillissement te voorkomen

Voor Athene is het van essentieel belang dat het hulp krijgt om de economie uit het slop te trekken en het land te behoeden voor faillissement. De Griekse overheid ziet daarvoor alleen mogelijkheid als de helft van alle schulden wordt kwijtgescholden, een bedrag van honderd miljard euro. Door te dreigen uit de eurozone te stappen wil de regering de banken onder druk zetten en de Europese Commissie om meer tijd wil vragen om tot een akkoord te komen.

Omdat de twee partijen niet op één lijn konden komen werden de gesprekken opgeschort om te “reflecteren”. Duitsland heeft al meerdere malen Griekenland opgeroepen om te voldoen aan de voorwaarden voor de noodhulp die het krijgt van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Westerwelle: ‘Ik heb vertrouwen in een positieve uitkomst’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle was afgelopen weekend in Athene waar hij liet weten vertrouwen te hebben in een goede uitkomst van de besprekingen in de Griekse hoofdstad. Hij verwacht dat Griekenland behoed zal worden van een faillissement.

Tijdens wilde Westerwelle ook nog kwijt dat het tijd is voor de oprichting van Europese kredietbeoordelaars, naar aanleiding van het afwaarderen van landen als Frankrijk door Standard & Poor’s. Afgelopen vrijdag nam de kredietbeoordelaar twee van de zes landen hun AAA-status af.

Zowel Barrosso als Westerwelle zien de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar als een manier om de financiële markten te kalmeren en het vertrouwen te herstellen in de euro. Caroline de Gruyter, correspondent voor NRC-Handelsblad, schreef eerder dat het probleem in Griekenland mede groeit door de eenzijdige focus die Brussel juist legt op de begroting van de eurolanden:

“De economie is kapot bezuinigd. Beleggers zijn gevlucht door dreigementen met haircuts. Het land betaalt wel braaf de torenhoge rentes op leningen van andere eurolanden – Nederland en Duitsland hebben nog geen cent verloren. Als de tweede monetaire macht ter wereld zo’n klein economietje niet overeind kan houden, concluderen beleggers, dan zal het met grotere economieën (Italië, Spanje) helemaal spaaklopen.”

http://www.youtube.com/watch?v=5BLLwVB4COk