Feiten zijn pas lastig in de media

Dat PVV-vertegenwoordigers het gedachtegoed van hun partij ook in e-mails benadrukken moet niet worden bestraft maar worden gestimuleerd. Helaas is de PVV gezwicht voor wat opwinding in de media. Net als bij de Cohen-bashende PvdA-voorzitter in Arnhem en de Amerikaanse lijkenpissers gaat het bij het openhartige Statenlid (in een uitgelekte sms omschreven als „het wonderlijke product van brokjes menselijk DNA, jarenlange inteelt en slachtafval”) niet om de feiten zelf.

De feiten worden pas een probleem als ze in de media terechtkomen. Plotseling voelen allerlei bazen zich genoodzaakt ook verontwaardigd te zijn. Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan Richard Desmond, de eigenaar van onder andere Daily Star en Channel 5. Hoewel zijn kranten in vier maanden tijd tientallen rechtszaken moesten afkopen (waaronder verzinsels dat de ouders van Madeleine McCann hun kind zelf vermoord hadden) staat hij pal voor zijn daden en uitspraken: „Als er in vier maanden 102 artikelen waren over de McCanns en daarvan klopten er 38 niet, zou je ook kunnen zeggen dat er 65 of 70 artikelen wel klopten.”

Er zijn ongetwijfeld een paar PvdA-voorzitters te vinden die reuze enthousiast zijn over Cohen en honderdduizenden soldaten die het best moeilijk vinden een Talibaanlijk als urinoir te gebruiken. Zo zullen er ook tientallen PVV-mails worden verstuurd waarin het PVV-gedachtegoed niet zo expliciet wordt uitgedragen. Jammer dat de vrouw van het Limburgse Statenlid (over uitgekotst halalvlees gesproken) haar man moest verdedigen.

De makers van de PVV-site zijn daar veel beter in, die negeren de vleesaffaire en concentreren zich op mooi nieuws: De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) reikte op 14 januari 2012 de Gouden Chapiteau Sleutel uit aan Tweede Kamerlid Dion Graus vanwege zijn verdiensten voor het Nederlandse circus. De naam van de prijs verwijst naar een klassieke grap in het circus, waar nieuwkomers eropuit worden gestuurd om op zoek te gaan naar de chapiteausleutel (sleutel van de tent), die zogenaamd zoekgeraakt zou zijn. Uiteindelijk komen ze erachter dat ze voor de gek gehouden zijn. Een tent kun je immers niet afsluiten, hij staat in wezen altijd open voor iedereen.

De nieuwkomers kunnen gerust zijn, de sleutel van de tent is bij Dion Graus (volgens een uitgelekt memo „een sympathieke twijfelaar tussen vrouwen meppen en cavia’s beffen”) in goede handen. Nu alleen nog de Limburgse afdeling een mediatraining van Richard Desmond laten volgen.

Raoul Heertje

    • Raoul Heertje