Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Europees Parlement kiest Duitse sociaal-democraat tot voorzitter

Martin Schulz of Germany addresses the assembly of the European Parliament after being elected the new president of the EU parliament in Strasbourg January 17, 2012. REUERS/Jean-Marc Loos (FRANCE - Tags: POLITICS)
Martin Schulz of Germany addresses the assembly of the European Parliament after being elected the new president of the EU parliament in Strasbourg January 17, 2012. REUERS/Jean-Marc Loos (FRANCE - Tags: POLITICS) Martin Schulz spreekt het Europees Parlement in Straatsburg toe nadat hij is verkozen. Foto Reuters / Jean-Marc Loos

Het Europees Parlement heeft vandaag de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz tot voorzitter gekozen. Hij volgt de Poolse christen-democraat Jerzy Buzek op, die geen nieuwe termijn ambieerde.

In zijn eerste optreden zei Schulz (56), die geldt als scherp en vasthoudend, dat hij het parlement een “machtiger stem” wil geven.

De SPD-politicus Schulz is al lange tijd leider van de socialistische fractie in het parlement. Hij wil grotere Europese integratie bewerkstelligen en meer politieke macht om de financiële crisis te helpen beteugelen.

Schulz werd in de eerste stemronde, waarin twee Britten, Nirj Deva en Diana Wallis, het tegen hem opnamen, verkozen. Van de 670 geldige stemmen kreeg Schulz er 387. Wallis kreeg er 141 en de Britse conservatief Nirj Deva 142.

Schulz werd bekend door een uitval van Berlusconi

Onze correspondent in Brussel Caroline de Gruyter over Schulz:

“Schulz werd als Europarlementariër vooral bekend door een uitval van de Italiaanse premier Berlusconi, die hem in 2003 ‘heel’ geschikt noemde voor een rol als kampbewaarder in een film over de Tweede Wereldoorlog (video). Schulz zelf noemde een Europarlementariër van de PVV een keer ‘fascist’. Barry Madlener, die in het Europees Parlement de PVV-fractie leidt, drong er vanochtend bij Schulz op aan om daarvoor zijn excuus aan te bieden. Schulz reageerde niet op dat verzoek.”

Schulz: Rutte is ‘a cool man’

Tegen de NOS zegt Schulz dat niemand hoeft te vrezen voor zijn woede-aanvallen.

“Ik was tot nu toe fractieleider, als parlementsvoorzitter zal ik me heel anders moeten opstellen.”

Schulz noemt de Nederlandse premier Mark Rutte een voorbeeld.

“Ik ben van nature een opgewonden standje. Ik zou iets koelbloediger willen zijn, zoals Mark Rutte.”

Hij noemt Rutte “a cool man”. “Hij lacht Geert Wilders in de Tweede Kamer gewoon uit en krijgt toch de steun van de PVV”, aldus Schulz tegenover de NOS.

Politieke reacties

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld formuleert de uitdaging van Schulz als volgt:

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld uitdaging Schulz:als leider Socialisten fel tegen bezuinigingen in eurozone.Nu moet hij namens EP meerderheid begrotingsdiscipline bepleiten

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman is blij met de verkiezing van Schulz:

Twitter avatar thijsberman Thijs Berman @martinvisser @BasEickhout @tijnsadee de EU heeft een EP voorz nodig die als straatvechter opkomt voor democratie. Schulz kan dat.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spreekt van een “dealtje”:

Twitter avatar judithineuropa Judith Sargentini Schultz krijgt meerderheid en wordt voorzitter van t EP. Tja. Dealtje tussen EPP en S+D betaalde uit.