Europarlement kiest Duitse sociaal-democraat als voorzitter

De Duitse sociaal-democraat Martin Schulz is vanochtend in Straatsburg gekozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Hij volgt de Poolse christen-democraat Jerzy Buzek op. In zijn eerste optreden zei Schulz (56), die geldt als scherp en vasthoudend, dat hij het parlement een „machtiger stem” wil geven.

Er waren twee tegenkandidaten, een Britse conservatief en een Britse liberaal. Maar de verkiezing van Schulz was al in 2009 geregeld door de drie grootste fracties: de christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen.

De stemming was geheim, op papiertjes, waardoor Schulz vanochtend toch zichtbaar nerveus was.

De Nederlandse Europarlementariër Dennis de Jong van de SP, die zich openlijk had uitgesproken voor de Britse liberaal Diana Wallis, ging er gisteravond nog vanuit dat misschien een tweede ronde nodig zou zijn waardoor Schulz volgens hem meteen beschadigd zou zijn als voorzitter. „Dan zou het voor iedereen duidelijk zijn geweest dat de Europarlementariërs dit soort handjeklap afwijzen.”

Zo ging het niet. Van de 670 geldige stemmen kreeg Schulz er 387. Wallis kreeg er 141 en de Britse conservatief Nirj Deva 142.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp was tevreden. „Schulz zal dit parlement tanden geven. Buzek was een prima vent, maar veel te beleefd. Schulz moet macht en invloed terugveroveren op de lidstaten.”

Schulz werd als Europarlementariër vooral bekend door een uitval van de Italiaanse premier Berlusconi, die hem in 2003 „heel” geschikt noemde voor een rol als kampbewaarder in een film over de Tweede Wereldoorlog.

Schulz zelf noemde een Europarlementariër van de PVV een keer „fascist”. Barry Madlener, die in het Europees Parlement de PVV-fractie leidt, drong er vanochtend bij Schulz op aan om daarvoor zijn excuus aan te bieden.

Schulz reageerde niet op dat verzoek.