Egypte vraagt noodhulp IMF om brandstoftekort

Egypte heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om 3,2 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) aan financiële hulp nu het land kampt met een brandstoftekort. Premier Kamal El Ganzouri waarschuwde in december al dat de bodem van de Egyptische schatkist in zicht komt. De reserves van Egypte slonken het afgelopen jaar met ruim 1,6 miljard euro naar 14,2 miljard euro. In juni vorig jaar sloeg de militaire leiding van Egypte hulp van het IMF nog af. Maar sinds die tijd staat het Egyptische pond zwaar onder druk, onder meer doordat de toeristische sector vrijwel is ingestort. Ondertussen is er een tekort aan brandstof. Hierdoor staan er sinds zaterdag lange files bij tankstations. Volgens automobilisten wil de regering de subsidies op brandstof schrappen. Egypte spendeert veertig procent van zijn begroting aan voedsel- en brandstofsubsidies. Omdat meer dan 40 procent van de 85 miljoen inwoners op of onder de armoedegrens leeft, zijn deze uitgaven noodzakelijk. (Reuters, AP)