Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Een snowboardende kraai - echte winterpret?

Er ligt genoeg sneeuw. De helling is nagenoeg perfect. De bonte kraai zet zijn board klaar, wiebelt een beetje, geeft een snavelzetje en stuift naar beneden. Voor zijn volgende afdaling heeft de waaghals geen stoeltjeslift nodig: met paar vleugelslagen is hij alweer boven. Ziet u zelf hoe deze kraai de Russische daken gebruikt als persoonlijke piste:

http://youtu.be/_2rJoIhgWmw

Het lijkt een uitgemaakte zaak. Deze kraai heeft lol en weet wat ie doet. Maar is dat echt zo? Projecteren we niet gewoon onze menselijke gevoelens op een dier dat een paar keer van een dak afschuift? Maken we van een dekseltje een snowboard?

Ja natuurlijk moeten we voorzichtig zijn, schrijft Scientific American-blogger Jason Goldman. Een enkel filmpje van een maffe kraai is nog geen bewijs dat kraaien in de sneeuw spelen. Maar er zijn meer aanwijzingen. Kraaien zijn slimme dieren. Net als chimps en mensen, kunnen kraaien gereedschap gebruiken om aan voedsel te komen.

Bovendien hebben Canadese biologen eerder glijdende kraaien beschreven, in een een boek over speelgedrag bij dieren. Op hun rug en met takjes in hun poot gleden ze van daken, boomstronken en bergen sneeuw. “Glijgedrag lijkt geen duidelijk nut te hebben”, schreven de biologen toen. Ze lieten in het midden of het ook echt om winterpret gaat. Maar dat deze Russische kraai boarden kan, staat buiten kijf.