Een maatje meer

Fashion students grip plus size mannequins during a photocall for their unveiling at Edinburgh College of Art, Scotland January 16, 2012. The college will be the first in the United Kingdom to use plus size mannequins for their students, ranging up to a size twenty. REUTERS/David Moir (BRITAIN - Tags: FASHION) REUTERS

Op het statige Edinburgh College of Art, opgericht in 1760, doen leerlingen fashion design iets heel moderns: ze werken met plus size paspoppen. Van een Engelse maat 14 (Europese maat 42) tot 20 (48) gaan de houten mannequins. Ter vergelijking, in Hollywood is size 0 de trend, op de catwalk loopt vaker een maat 2 (34) dan een maat 4 (36). Maar de gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 42.

De kunstacademie in Edinburgh is de eerste modeopleiding in Engeland die gebruikmaakt van de paspoppen met een maatje meer. De school introduceerde de poppen in het kader van het All Walks Centre for Diversity project. All Walks Beyond the Catwalk is een campagne die erop is gericht het gebruik van plus size models te promoten in de mode-industrie. De campagne is een initiatief van BBC- presentatrice en i-D Magazine-redacteur Caryn Franklin, pr-goeroe Debra Bourne en fotografe Erin O’Connor.

In een interview met de Edingburgh Evening News verklaart oprichter Bourne dat de campagne niet alleen ‘anti-size zero’ is. Jonge ontwerpers leren zo ook beter hun vak te verstaan. Bourne: „Ontwerpers als John Galliano en Alexander McQueen hebben ook in ateliers gewerkt waar ze ontwerpen moesten maken voor iedereen die door de deur naar binnen liep, niet alleen voor de catwalk. Bij de kleding van veel jonge ontwerpers krijgen mensen niet eens hun arm door het gat.”